Jom la follow.. ;)

Jumaat, 1 Mac 2013

Ilmu.......

Assalamualaikum~!

Yo yo yo~~! Whatsup whatsup~~~~ hahah... :D

Anneyong~ Bertemu lg dgn Hana hari nie.. Alhamdulillah... ^^

Tetibe rasa nak share something dgn kalian semua.. hehe.. Alhamdulillah.. Setelah menempuh (perghhh mcm teruk je bunyi) CUTI yang panjanggg... hehe.. Now, I'm back for my fourth semester! Wah~ Cepat je dah sem 4 kan..

Sebenarnya, da masuk second week pun kat sini... hehe.. Assignment pun dah berlambak menanti.. Well... tu lah namanya student kan?? kalau xde assignment, nak buat apa? Alhamdulillah masih bergelar pelajar.. Ye lah.. Orang yang belajar nie darjat dia kan lagi tinggi dari orang yang beriman.. Anda anda yang masih belajar nih sangat sangat lah beruntung tahu??

"Orang berilmu darjatnya tinggi 700 kali berbanding org beriman."

Subhanallah.. Begitu sekali kan Allah meninggikan darjat orang yang berilmu? Betapa ilmu itu sangat lah penting. Pasti ramai juga yang tahu kan? Perbezaan ilmu dengan harta? Ilmu menjaga kamu... Sedangkan harta, kamu yang jaga. Ilmu semakin bertambah apabila digunakan, sedangkan harta semakin berkurang apabila digunakan.


Allah juga sangat mencintai orang yang berilmu.. Beruntungnya kan?? ^_^

Alhamdulillah.. Setakat ini dahulu coretan Hana kali nih. Esok ada program.. :)

K.. Sebelum tidoq tu, maafkan semua orang dulu yea? :) Ambil wuduk, baca doa. InsyaAllah..

Selamat malam semuaaa~~~! :D

Assalamualaikum~! 






Love,
Farisha Hana




Sabtu, 9 Februari 2013

Kalam Allah Pengubat Hati :')


Heart beats fast
Colors and promises
How to be brave?
How can I love when I'm afraid to fall
But watching you stand alone?
All of my doubt suddenly goes away somehow

One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more


Oops~~! Eh eh terover lak Hana nyanyi. Hehe.. Almaklumlah... Menghayati lagu katakan.. hehe.. Akhirnya... Dapat gak Hana hiasi blog nih dgn lagu... Dari dulu sebenarnya cari camane, tp x jumpa2.. hehe.. Alhamdulillah dipermudahkan kali nih.. :)

Oh lupa! Assalamualaikum wahai sahabat2 pengunjung blog Tinta Si Merah Jambu sekalian~! Hehe.. Hari ini, bertemankan Farisha Hana dlm ruangan Memori Cinta~! 

*cettt... x habis2 dgn Memori Cinta~! *

Hahah.. Relakslah.. Hana gurau je.. =p

Btw... Agak lama (bkn agak, mmg dah lama gila pon!) Hana x menjenguk blog nih kan? Hmm.. Sekarang blog dah berwajah baru lagi.. hehe.. K, barula excited cket nak menulis.. ^^

For the year 2013... Rasanya nie post pertama Hana kan? Hmm... Nak cerita ape ye... :/

Haaa gurau je.. Mmg ada benda nak cerita nih. hehe..

"Maka sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan."   
Asy-Syarh | 5 - 6

Itulah  kata-kata Allah dalam Surah Asy-Syarh ayat 5 dan 6. Bagi yg xtau surah nie, masyarakat kita mungkin lebih familiar dgn nama Surah Alam Nashroh. Haa.. Surah tu laa.. Berdasarkan ayat diatas, kita dpt lihat, Allah menyebut sehingga dua kali. Bahawa bersama kesulitan itu terdapat kemudahan. Agak2 kenapa Allah sebut sampai dua kali?? Mesti ada sebab kan? Terasa yakin dan terubat resah di hati tatkala membaca surah ini bersama maksudnya... Allah... Alhamdulillah Ya Allah atas nikmat, rahmat dan petunjukMu..

Hmm.. Kalau semua nak tau.. (kalau nak tau je la.. xnak xyah baca. =p)
Semalam, 8 Februari 2013 Hana ada Ujian Praktikal Memandu Ulangan tau.. Almaklumlah kali pertama gagal.. So, kenalah buat ulangan kan... hehe.. Sejujurnya, memang rasa nak cancel je test hari tuh, sebab Hana rasa takut n kurang yakin akan lulus. Kalau lah gagal, DUIT lagiiii... Hai~ Bukan senang nak cari duit cik kak cik abg oiii... Nak test ulangan nie je pun, da habis RM 300. Fuhhhh... Test ulangan da RM 150.. Campur renew lesen L, kelas tambahan lagi.. Tak sanggup da rasanya nak buat lagi sekali. Siyes rasa takut sangat. Da la time practice pakai kereta Abah pun hampir accident.. Fuhhh nasib baik x jd apa2.. Alhamdulillah..

Then, bila kawan Hana dpt tau Hana nak cancel test, dia pun byk bg kata2 semangat kat Hana.. Antaranya, Azmah, Aishah, Nadiah.. Semua bg semangat sampai Hana rasa bersemangat balik nak test. Hmm.. Betul la kot pendapat Abg Shazmil, "kata2 semangat dpt merubah benda yg mustahil menjadi realiti..." 

So, Hana decide utk teruskan jugak test kali nih. Xpelah, asalkan Hana cuba dulu. Dalam pada itu, tetiba Hana teringat satu surah yang katanya dapat meredakan resah di hati.. Surah Asy-Syarh. Hana pun capai Tafsir al-Quran dan mula membelek surah tersebut. Dibaca ayat demi ayat dan setelah itu, maksud ayat-ayat cinta Allah itu Hana teliti. Allahuakbar! Memang! Tersangatlah terharu rasanya dapat membaca kalam Allah yang bagi aku umpama memujuk hati yang sedang berduka dan resah gelisah.. Ayat 5-6 benar2 membuat aku tersedar. Benar.. Setiap kesulitan itu akan ada kemudahannya.. Jadi.. Mengapa perlu takut?? 

Hana teruskan jugak practice lagi dgn cikgu memandu dan sorang lagi kawan yg sama2 nak test, Aishah. Bila terasa susah je, automatik akan teringat ayat Allah tu. Sepantas kilat jiwa bagai terubat dan terus bersemangat. Wah... Rasanya mmg practice sungguh kali nih, sampai sakit kaki. Over tekan clutch, brek n minyak kot. Haha.. Ye la, kaki kena belajar control balance benda2 tuh. 

So, hari test pun bermula.. Sesi pertama. InsyaAllah boleh. Jangan takut2 wahai hati. *Hana memujuk hati sendiri.*

"Kalau orang lain boleh buat, kenapa kita tak boleh?"

"Makcik2 tu pun bole lulus, takkan kita yang muda xboleh lulus kot?"


Kata2 semangat umpama bermain musik di tepi telinga. Hana umpama dicas. Berada pada tahap maksimum. Ya! Aku bersedia! 

Pun begitu, semangat x boleh over. Nanti lain pulak jadinya. So, kalau lulus, Alhamdulillah.. Tak lulus, Alhamdulillah jgk. Pasti ada hikmah disebaliknya. :)

First Test (bahagian 2)
- bukit, parking, tiga penjuru

Alhamdulillah.. Lulus ketiga-tiga ujian. Oleh itu, Bahagian 2 da lulus. Alhamdulillah.. Lepas gak akhirnya.. Walaupun Hana dapat kereta yang clutch dia keras gila nak tekan, tp mengingatkan kata-kata Allah dlm surah Asy-Syarh tersebut, hati jadi redha. Dan ya! Hana dapat buat! yeay~~! Menitis sedikit air mata gembira Hana sebab dapat lulus ^^ Alhamdulillah..

Now... Second test (bahagian 3)
- Ujian Jalanraya T_T

Yang nie Hana mmg nervous gila.. Dulu masa first time buat, kaki ketaq kot! nak tekan clutch pun susah. Dah langgar line putih. Fail terus le jwbnya.. Yang sedih gila tuh, xsempat nak kuar litar lagi pun, baru nak kuar pagar pusat memandu tuh, da buat silap. Huhuuuuu...

Yang ulangan nie, Alhamdulillah da bole control cket nervous tuh.. Sepanjang ujian Hana bwk kira ok laa... Pegawai JPJ tu x ckp pape pun.. Dia senyap je.. Xnak ganggu Hana bawak kete kot. hehe.. Baik2.. Tapi tetiba teringat, "Alamak! Aku lupa nak bg signal~! Adoiiii Dari tadi xde bg signal. " Hmm.. lepas tuh, mmg bagi la signal nak belok. Boleh lak terlupa. Huhu.. Akhirnya... da nak sampai ke garisan penamat.. Kalau sampai, insyaAllah Hana lulus.

Tiba-tiba.....

"Arghhhh~!", tgn laju membelok ke kiri. Brek mengejut. Astaghfirullahala'ziim..  Macammana boleh terlaju pulak kat simpang nak belok nih?? huargghhhhhh T_T

"Tadi awak da slow da.. Kenapa tetibe laju? Haih.. Saya mmg nak bg awak lulus da tadi. Alih2 jadi macam nie pulak.. Awak berkhayal eh?" Suara pegawai JPJ memecah gegendang telinga.

Hana seolah-olah tak mampu nak kata apa. Terus terang, mmg sekelip mata je benda tu berlaku. Xtau apa dah jadi. Huuuuuu... Lepas tu, bila da dpt fikir balik, rasanya Hana nak tekan brek, tp tertekan minyak. T_T
Sedihnya Ya Allah.... tak terkata... sikiiiiittttt je lagi nak sampai.. Sikiiiiiittttt je lagi nak lulus. Huhu... Sayang seribu kali sayang.. 

"Mintak maaf eh.. Saya mmg xboleh tolong awak.. Kalau awak xbuat silap td, dah lulus dah..", kata2 pegawai JPJ tu kembali bergema di ruangan pendengaranku. 

Hmm... Takpelah.. Dah takde rezeki kot.. Nak buat camane.. Hana akhirnya hanya mampu redha.. Ye lah.. Nak buat cmana kan.. Xpe lah.. Alhamdulillah.. At least, Hana da ada byk improvement. Kawalan stereng da improve, x macam dulu, kawalan stereng tersangat lah lemah. Dah tak takut sgt da bwk kete kat jalanraya. I think, semua yg Hana da improve tu da cukup utk kali nie. Xpelah x lulus Jalanraya.. At least parking da lepas. Alhamdulillah... ^_^

See....? Kebergantungan pada Allah mmg x mengecewakan. Walaupun x lulus, tp rasa sedih tu tak berlarutan. Alhamdulillah.. Nanti boleh cuba lagi.. n terima kasih pada semua yang mendoakan Hana.. Ibu bapa, kawan2, cikgu2.. Thank Youuuu ^_^

Hana cuma nak kongsi je dgn awak2 sekalian pengalaman Hana masa cuti nih. hehe.. Benar kan kata2 Allah?? Bersama kesulitan ada kemudahan.. Hehe.. :)


Hmm.. rasanya da byk sgt da Hana membebel kali nih. Agak pjg gak eh entri kali nie. Hehe.. Agak2 ada x yg sudi baca sampai habis? =p

Setakat tu je lah coretan Farisha Hana utk kali nih.. InsyaAllah lain kali tulis lagi.. :)

Jom sambung nyanyi Thousand Years~ hehe ^^

Assalamualaikum~!




Love,
Farisha Hana











Tahukah Anda?? ;)

Selasa, 23 Oktober 2012

Nak sedih ke tak??

*Kuatkan radio kuatkan radio andaaaa~*

Ooops~~! hehe.. Hye3... Farisha Hana di sini menemani anda di ruang Memori Cinta~

*erkkk.. apakah.. bercita-cita nak jd Dj ke ape? =.=''

Haha.. Drama2.. :P

Assalamualaikum w.b.t. :)

Bertemu lg kita di dlm blog Farisha Hana~~! Haha.. haih~ nie la jd nye kalau da sampai Excited State. :P

Ok2.. Entry kali nih Hana nk citer pasal hajat yang x kesampaian. hoho..

Apabila impian dan harapan yg hampir tercapai hancur berkecai. Ya. Mmg lah sedih kan? Sape la yg kuat sgt hatinya tuh x sedih? huhu.. *nangis guling2*

Tetapi.. Drpd kita mempersoalkan kenapa, kenapa dan kenapa... Cuba fikir dr sudut lain pulak. Yelah, hidup nie kita xboleh la pandang dr satu sudut yg sama je kan? mestilah kena tgk sudut2 yg lain jgk.. N yg pasti, pandangan dr sudut2 berlainan dah tentunya berbeza. Haa... Tu la yg  Hana cuba sampaikan. :)

Macam tgk konsert atau sebagainya lah. Kalau kita duduk dekat je ngn pentas tuh kita bole la nmpk sape2 yg perform kat atas tuh dgn jelas kan? Tp pd masa yg sama, telinga mesti bingit dgn sorakan2 atau pun bersempit-sempit. Apa pulak rasanya kalau kita duduk kat belakang sekali, nun jauh terpencil. Nmpk performers kat atas pentas tu mcm semut je. Haa... best x perasaan tym tu? Mcm mane lak kalau tgk kat rumah je? Depan TV, di atas tilam empuk, sambil mengunyah pop corn? Woahhhh heaven gla.. *bayangkan cket* heheh

Ok da dpt x ape yg Hana cuba sampaikan?      *TAKKKKK*

Oops~! hehe.. xdpt g eh? :P
Ok maksud Hana, pape pun yg terjadi tuh, pasti akan ada hikmah di sebaliknya. Mungkin xnmpk lg, tp bukankah Allah itu Maha Tahu? Dia tahu apa yg terbaik utk kita. Setiap yg terjadi tu, ada baik dan buruknya. Bergantunglah dr sudut mana kita lihat perkara tu. Mungkin masa tu, kita rasa perkara tu tersangatttt lah baik utk kita. Tp at the same time, org lain yg perhatikan kita rasa perkara tu x baik pun utk kita. So???

*LA Tahzan ;)



Mungkin benda tu kita suka, tp sebenarnya xbaik utk kita, dan mungkin jgk benda tu kta x suka, tp hanya Allah yg tahu betapa baiknya effectnye pd kita. hehe.

*Hana nk bg potongan hadis pasal ayat kat atas nih, tp x ingt. Rasenye sume org da tau kot. ^^

Baiknya Allah.. :')





So, always think positive. Smile brightly and never lose hope!

Because the One and Only,

ALLAH

is always there for you.. :)


Setakat ini shj coretan Hana kali nie yea.. ;)
May Allah bless.. Aamiin...

*Bismikallahumma ahya wa amut*

Sebelum tdo, make sure ambil wuduk, baca doa, n maafkan semua org ye.. :)
Alhamdulillah..

Assalamualaikum~~! ;)

Love,
Farisha_Hana

Ahad, 21 Oktober 2012

Zaman dulu2~ ;)

Assalamualaikum~!

Hye2 semua.. hehe *senyum2*

Woahhh lamenye x bukak blog nih. dah berhabuk pun kan. *fuh2* (tiup habuk) :p
Haha.. dah2.. merepek je keje.. (mcm x biase :p)

Sebenarnye tgh musim busy nih. Almaklumlah ngn projek, assignment berlambak-lambak. tapi ntah kenape hari nih Hana rase nk bercerita lak kat sini. Kalian sudi dgr x?? ;) *wink2* hehe

Hmm.. Ceritanya bermula begini~

Tadi dok lepak2 ngn bestfren~ hehe.. ajmah name die :p

Pastu, ntah macam mane tah tetibe teringat kisah2 lama.. So, kami pun bertukar-tukar cerita la tentang kisah2 dulu. Suka, duka, lawak, gelak guling2, nakal, gedik dan mcm2 lg. Hahah XD

Siyes lawak kot. And sgt rindu zaman tuh. Kami berdua setuju *zaman sekolah zaman yg plg BEST sekali*

ANDA SETUJU??? :D

For me, I LOVE zaman sekolah rendah. Sgt byk kenangan manis, pahit, lawak, mengguris hati. Hoho.. Sungguh nih. Budak kecik yg over aktif. Hana la orgnye. :p

*cececeyyyy tipu je :p

Haha... Zaman tu la yg byk membentuk diri Hana. Kata2 motivasi drpd guru2 tym tu xkan dilupa.

Antara guru2 yg masih segar di ingatan :
  • Pn Rujia Hurubama
  • Pn Noornah
  • En Rosdi
  • En Suhaimi
  • Pn Marlina
  • Ustzh Rodziah
Dan byk lagi~ hehe..

Nak tau x nama sekolah Hana tuh??

SK Muhibbahraya, Tawau Sabah

hehe.. ^_^v

Ohye! Nama kawan2 baik Hana lak :p
  • Heryina
  • Afif
  • Erni Suliza
  • Khabir
  • Amira
  • Asnah
  • Chanra
Hmm... Yg tu je kot.. hehe.. Tak ingat sgt da.. Sampai skg, yg still contact just Heryina je.. Yg len ade gak tp jarang.. :(

Tp xpe.. Memori tu sentiasa segar di ingatanku.. ;) *wink2*

Hmm.. Bila teringat kenangan2 nie, timbul lak kat fikiran nih. Betapa jauh dah zaman sekolah rendah tu ditinggalkan.. Betapa byk pengalaman yg dah dikutip kat sana. Walaubagaimanapun, takkan tertanding kn ngn ilmu Allah.. Umpama setitik dr lautan je ilmu kta nk dibandingkan dgn ilmu Allah. Subhanallah.. :')

Mudah-mudahan hati2 kita nih sentiasa istiqamah menuntut ilmu. InsyaAllah.. Ilmu tu pun semuanya kepunyaan Allah.. So, xle la kedekut ilmu.. Kena la berkongsi.. kan3 ;) *wink* hehe

Ok lah kawan2~ Hehe.. Hana dah ngntuk. Mata da mcm mata DP Hana tuh :p

hehe.. Mengimbau kenangan2 lama nie umpama meng"refresh" balik semangat diri. Terasa segar kembali. :)

Last but not least,

I Love My Friends in SKMT <3
I Love My Teachers SKMT too! :)
Miss U All So Much!

Farisha_Hana  
aka      
Sharmila Farhana
    ;)      
   
  

Selasa, 10 Julai 2012

Buatmu, Si Gadis Comel ^^

Buat awak.....
yakni...gadis-gadis solehah di seluruh dunia ni tau.....!
Hmm... nak panggil gadis-gadis solehah ini dgn pggilan “awak” boleh?
Nak bersembang sikit dengan awak...... ada pesanan dari “seseorang” …
Hmm “Seseorang” la..... dia kata...dia tengah tunggu awak...
siapa tu yea awak? … tunggu ape yea? …
hmmm... tunggu la....hehe...




Prolog tentang awak.......”pernah tak awak berbisik?”


awak tahu tak... yang awak adalah yang terbaik? yang terindah...? Pernah tak awak berbisik kat diri awak… yakini dan selalu bisikkan : “ ya! saya Gadis SOLEHAH yang Comel  !” ???
hmm...tapi tak ke orang kate perasan "comel' kalau mcm tu???
hehe.. bukanla awak kene cakap macam tu kat ramai-ramai atau “cakap kuat-kuat” kat wall - wall facebook.. ! tapi itu untuk diri awak sendiri la.. untuk awak sematkan dalam hati je .sebagai satu Motivasi buat awak...!
hehe...Yup! betul ni....sebab... semua daripada awak memang yang tercomel....! jadi...awak kenalah
jaga kecomelan tu.... sebab kecomelan ni...boleh hilang tau...
hmm...betul ni.... boleh hilang........ ia hilang......... Bila nilai “Solehah” itu dah tak ada pada awak... 
hehe...it is simple kan...!? ... So...awak mestila kena sentiasa ada semangat untuk ISTIQAMAH jadi
INSAN yang SOLEHAH..... Sebab Insan Solehah tu BEST sangat-sangat.........yup! Betul ni, BEST....!
sebab ape yea? hmm...takpe jom terus membaca molek-molek pesanan “Seseorang” tu.....




Awak & fitrah awak....
Fitrahnya awk pasti sama macam kawan-kawan awak yang lain. Gadis yang sedang meningkat dewasa.... suka tgk cerita korea.. Suka akan coklat.... Suka dengan baby...suka bermain dengan kucing... eh..”kitty...kitty la!”~ kata awak  ...oh ya ka.... hmm awak kan lebih pandai dalam mencipta panggilan manja terhadap segala yang awak suka dan “cute” kan.... lepas tu minat baju-baju
cantik … beg tangan... minat jubah-jubah... dan...


~~hellooo..!!!


....tapi bukan yang membazir dan mengada-ngada fasionnya tau!.. hehe...~smpat awk mencelah.....
hmm... minat juga pada tudung syiria.....eh....pendekla tudungnya...tp ada jgk yg tak pendek kan...
yang mana yang tidak sampai tutup di paras yang sepatutnya, awak pun mesti akan cari yang lebih
labuh... kan...kan...kan...! hehe... takpe... bile awak teringin nak pakai apa yang awak suka, awk pun
pakaila suka-suka sahaja kat dalam bilik kalau ianya tak boleh dipakai kat luar.....kan.....smbil tgk
cermin.....”waah, comelnya !” ~awak berbisik sorang-sorang, sambil tersenyum  .... aha...! suka juga
pada kecomelan diri sendiri apabila menonton diri kat cermin dan …..bila bersiap-siap sebelum ke
kelas msti bagi diri awak “terasa” comel terlebih dahulu... hehe....ya ka?
Hmm tapi.... awak hakikatnya hanya selesa dengan penampilan yang tidak sesekali mengganggu
manusia yang ada 'penyakit' di hatinya kan!... dan awak tak suka juga mengganggu mata-mata insan
yang akhirnya hanya membawa fitnah....kan..kan..kan... wah... Itulah kecomelan sejati~ berbisik
sorang-sorang lagi... hihi.. suka sangat-sangat dengan kecomelan ya...!


hehe...itu kan fitrah.....


Ketika kawan-kawan awak tengok cerita korea...(terkadang) awak pun tumpang sekaki jugak kan. Tapi
awak bukannya 'kaki' la.. yakni kaki cerita yang melekat sepanjang masa...sebab awak kan ada banyak
komitmen dan pengisian aktiviti yg lebih berfaedah.. kan?! ...Kan Awak suka akan keaktifan...dan
pemanfaatan masa... gerakkan matlamat membina ummah & keunggulan semangat kerjasama
secomel wonderpet!!! (antara cerita kartun yang awak minat jugak tu – hihi.. awak selalu cakap...bak
kate wondrpet : “apa yg penting...Kejesame” ).. cumanya kalau dlm bab cerita korea ni.... awk
tersentuh la jugak kan dgn Hero cerita korea tu....mungkin awak pernah berbisik... yang mereka ini
hensem & cool...kan...kan.....kan....
hehe...itu kan fitrah....
Dalam cerita korea awak suka juga cara kisah dan warna-warni kehidupan yang dipersembahkan...
apatah lagi kalau temanya tentang “CINTA”... tersenyum awak sorang-sorang menonton babak cinta
yang mengganggui jiwa awak.. kan...kan...kan... macam-macam pula yang awak fikirkan... macam best
je kalau jadi macam tu.....kan...kan...kan....?
hehe itukan fitrah...
Dengar pula lagu-lagunya yang membuat hati awk terpesona masa babak best dan terikut-ikut dgn
mood Kekecewaan kalau melodinya beritma 'frust'.. huhu....betol la kata awak...lagu-lagu korea ni
macam “Hidup”! Macam boleh berjalan-jalan dalam kapilari darah awak je...kan...kan...kan...hehe
'feeling' la tu....


hehe itukan fitrah....


Tapi …. awak dalam minat-minat kat cerita korea tu... awak mesti akan berhenti atau tutup cerita tu
setiap kali masuknya waktu solat kan... eh...pause saja la...sebab lepas ni nak sambung balik yea?
..hehe.. tapi awak sambung lepas beberapa ketika la...Lepas awak selesai solat, baca al-Quran &
selesaikan komitmen-komitmen lain... lepas tu pula awk sekadar berkongsi pandangan suka-suka dan
keminatan terhadap HERO2 crita Korea tu itu sesama kawan-kawan je kan... sambil bergurau-gurau.. ..gosip-gosip...hihi...sekadar mewarnai masa dlm persahabatan... Tapi awak sesekali tidak berlebih-lebihan, tak la sampai post & share sesuatu mcm HERO yang awak puja lagi mengujakan di wall-wall Facebook... seumpama membuat pengumuman yang “hebat” kat tempat awam... membuat persembahan “nilaian diri” utk tatapan semua...huhu..


Hellooo..!!!~~


tiba-tiba kawan awak kata itu suatu yang tak salah la sangat pun.. tak mengganggu ketenteraman
awam pun.. hehe...tapi... awak bukan jenis mcm tu kan....awak pun nasihatla kawan-kawan awak tu
ya.... jadilah mcm awk yg suka post-post peringatan dari ayat-ayat al-Quran & hadith, gambar-gambar
petanda kebesaran Allah, perkongsian ilmu, perkembangan dunia islam dan.....


Hellooo.........!!!~~


tiba2 kawan awk mencelah lagi.... “dia pun ada jgk tazkirah-tazkirah tau!” ...hehehe...menyampuk aje
lah..hah..kalau mcm tu meh ajak kawan awak sekali jadi gadis solehah yang Comel...meh la...best
tau...hehe
aha...itu pasal Facebook yang kita kadang-kadang tersilap guna... terlebih, terlalai dan terlupa yang
kita msti jaga betul-betul nilai & maruah utk pameran ramai... huhu.....awak...kene la jaga-jaga juga
kan.. 


biasalah itukan fitnah....dan lorong-lorongnya...


Awak... susah tak kalau nak terus ISTIQAMAH jadi Comel.. ?
Hari itu ada seorang budak lelaki... masej-mesej..... hmm...pandainya dia dapat nombor telefon....
awak mule-mule terkejut la kan....hish... curi-curi je no tepon orang.... pastu dia ulang-ualng mesej....
sehari dua kali lepas makan..... macam jadual nak makan ubat antibiotik aje.... ish... sibuk je la dia tu
kan?? eh.......sekejap...sekejap....!!! huh.... ayat-ayat dia Islamik la..... wah.. baiknye...
baiknye....bersungguhnye...bersungguhnye....murninye...murninya.... Caringnya....Caringnya.... cool
nye...cool nye.....~~aduh... awk teruja sudah..... awak suka dah ni... tersentuh sudah... adui awk minat sangat-sangatladengan ayat-ayat yang best mcm tu.... tiba-tiba lagu “ayat-ayat cinta” bergema di hati awak….kui2....….itukan fitrah...


Hmm...kejap yea budak laki...nak makan sesuatu....nantilah nak ~~re....rep..rrrrr....repl..reply~~ (eh..nape
tersekat-sekat ni?...ade yg tak kene la tu awak!).. hehe ....
Aha.. ade cokelat la... Alhamdulillah...yeay! coklat Cadbury! Makan jap eh... cokelat Cadbury... ade
seseorang budak laki mane ntah yang bagi tadi....budak class ke awak???.... awak 'ter'terima lah sebab
ada orang datang bagi cokelat tu tiba-tiba, takkan nak halau dia macam tu sahaja....(lagipun..awak kan
suka jgk kat coklat tu kan...hehe(“,)... tapi awak malu sangat-sangat waktu tu kan... awak takut
menularnya fitnah yea?!.... ok2.... so, lepas nie awak akan lebih berjaga-jaga ya....!  aduh, Cadbury tu
da cair la awak... panas kot awak...ia da cair.......
~msti hati awk pn macam tu kan ...cair mcm coklat Cadbury bile ada yg mencairkan hati awak....sebab
awk letak cokelat kat ats meja aje.... kat tempat panas..... awk tak jaga cokelat tu... kan coklat mudah
cair.... klu awk letak kat tempat sejuk dan bersesuaian, mesti coklat tu akan terus ISTIQAMAH molek
bentuknye! Hehe.......sbb tu la awak... awak kena letak elok-elok, jaga elok-elok sesuatu yg mudah
cair...... macam hati awk.... kalau elok terus dijaga, tak akan terkena lah 'bahang'nya... tak akan dicair
semudahnye kan....hehee...
...nasib baik awak teringat kembali.....


hehehe...itukan fitrah.....


tup...tup...tup....
erk...!
“Abang ~~...Bla...bla...bla........sayang~~... bla..bla..bla...” huish....awat semacam aje roommate awk tu bersembang dengan abang kandungnya kat tepon??....ish..ish..ish awk...! ….rase lebih lembut kot suaranya dari kelembutan kuih Seri Muka... hehe.... eh...awk ni la....baik sangka pulak...bukan abang kandung kot....abang lain kot.....hehe....tapi itu la awak,sangat-sangat murni hati awak kan, ~menjaga & Husnudzan dalam segenap sangkaan yang munculkan....….alamak...!!! awak pun terganggu lagi....awak rase mesti best kan mcm tu....awak terfikir lagi.. hatimereka mesti asyik gembira aje.... terbelai, termamai, terbuai.... terBUAS...ops!....terbuas la pulak...Ok2... awk tak suka kan kalau sampai mcm tu.....! ya!...nasib baik awk tak suka kan...
“Helloooo...!!!! I ingatkan you all dah kawin kalau dah sampai begitu cara nya!!!! grrr..grrrrrr...“ ~...wah...awk bersuara dlm sindiran...hehe...nah! kene “seketul” dari awak... baru tau kan garangnya awak...
grrr~~.....Awk benar-benar bertegas dalam hal ni kan..kan..kan..... ! Hehe... bertambahlah tahap
kecomelan awak lagi.....bravo yea awak...(“,) eh...sekejap....! keliru kan... bile awak tengok kawan awak tu macam sama ja dengan awk... pakaian & penampilan mcm awak... ada “jawatan-jawatan” jugak kot.... bila berkata-kata di luar, dengan ramai-ramai...ayat-ayatnya “Islamik” bagai... ...tapi.....
.....tapi....emm....itukan fitrah....eh.... fitrah yang menjadi fitnah la!!!
.... bolehkah dia berkata lagi pada dirinya yang dia adalah : “Gadis solehah yang Comel?”.. ..


hmm...FITRAH dan FITNAH...


hmm... sabar yea awak.....sbb awak msti nak terus jadi Gadis Solehah yang Comel....kan....awak kena
jaga molek-molek diri awak tau.. sebab awak pun tau betapa BESTnya jadi Gadis Solehah ni
kan....kerana awak suka sangat-sangat dgn motivasi daripada Rasulullah... yg selalu awak sematkan
inspirasinya dengan sabda baginda..:


---------------------------------------------------
"Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita yang
solehah." (Riwayat Muslim)
-----------------------------------------------------


....alhamdulillah.....yeay! awak kembali tersenyum...awak kembali tenang...awak kembali riang...awak
kembali bersemangat....kerana awak tau... yang menjadi Insan solehah itu adalah sebaik-baik
perhiasan di dunia ini... maka awak selalulah diiktiraf sebagai yang terindah....ya awak adalah GADIS
Solehah yang COMEL! Yang Terindah! Yang teristimewa! yang paling CUN MELECUN gituuu.... 
… ...hehe.. senyum sikit awak..! (“,)
(^^,)..(^^,)...(^^,)...alhamdulillah....dari tadi lagi kan..asyik sebut fitrah...fitrah...fitrah....
mengapa awak senang tersentuh...? mudah untuk meminati...? mudah diganggui hatinya? mudah
dibua-buai....?


…..“sebab....awak ada hati yang sangat lembut & suka sesuatu yang mempunyai nilai yang
“cute-cute”....


betul tak awak?


disebalik cerita korea.. cokelat.....baby.....kucing...perhiasan dan lain-lain yang disebutkan tadi......
bukan sengaja dikisahkan... tapi ada falsafah yang tersirat tentang ceciri jiwa awak.... semuanya
berkait rapat dengan sesuatu yang membuatkan awak memandang dan terpengaruh akan sesuatu...
kerana itulah awak mesti kena jadi kuat...! selalu menjaga kelembutan itu dengan cangkerang
keimanan.. ketaqwaan... kesucian....sebagaimana yang telah menjadi “trademark” awak selama ini...
Dan dengan kejayaan awak menempuh jerih payah mempertahankan cangkerang itu...keindahan yg
lain pasti sedang menanti awak...


macam kisah cinta dlm cerita korea tu, cairnya hati awak macam
coklat Cadbury tu... semuanya sememangnya akan hadir jua....kerana itu kan fitrah....semestinya Allah
pasti menyempurnakan fitrah awak....... kerana... Dia jua telah ciptakan “seseorang” lagi yang turut
punyai fitrah ...tugasnya....utk sama-sama sempurnakan fitrah yg tercipta....


------------------------------------------
so...


bolehkah awak berjanji.... yang...awak hanya menanti “seseorang” itu sahaja? Yang telah dicaturkan
untuk sempurnakan fitrah-fitrah awak dalam keredhaan?... seseorang yang sebenarnya tidak ada
masa pun menjadi seorang “budak laki pencair hati” bersama SMSnya berulang-ulangan...? seseorang
yang tidak ada masa pun bersama coklat Cadburynya...? dan seseorang yang tidak pernah pandai pun
memperdaya kelembutan awak itu...?


tapi... dialah seseorang yang masanya di saat ini hanyalah melangkah dan terus melangkah
menyempurnakan misi-misi agamanya?


dia lah yang ingin selalu ingatkan awak ...
selalu bermujahadah & menantikan awak....
dan dia lah “seseorang” yang pastinya menunggu awak ....
kerana....dialah Lelaki Soleh yang hanya inginkan awak................... si gadis solehah yg Comel! 


(( hehe.. senyum yea awak..! BEST sangat-sangat kan Janji-janjiNYA...!))
p/s : “seseorang” tu pesan : cuba baca sekali lagi pesanan dia ini sambil mainkan lagu Bisikan Nurani, dendangan inteam tu  


Hehe.. Terasa kot. Jom muhasabah diri kembali. ^_^


Ahad, 8 Julai 2012

DIA

: ♥

Aku tidak marah..
Aku tidak cemburu..
karena kamu bukan hakku..
Kadang-kadang ini kelemahanku sebagai manusia biasa..
Sungguh senang untuk jatuh cinta..
Dan memang tidak dinafikan disaat ini ada sedikit cinta dihatiku untukmu..
Aku teringin kau mengetahui apa yang ada dalam hatiku saat ini..

Tapi biarlah Dia yang lebih mengetahui apa yang wujud didalam hati ketika saat ini sedangkan Dia yang menjadikan hati dan Dia juga yang mewujudkan perasaan itu..
Tapi sekali lagi, kau milik ALLAH, bukan milikku..
Jadi biarkan cinta ini kupendam di dalam hatiku..
Dan cukuplah aku mencintaimu dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan dan keikhlasan..
Karena aku yakin tiada yang tahu rancangan Allah..
Mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan-lahan..

Ya Allah,
Tak Perlu biarkan hatiku tertambat pada cinta yang belum tentu menjadi milikku..
Tenangkan diriku yang terbuai akan cinta palsu..
Sucikan nuraniku yang terbelenggu oleh nafsu..
Bersihkan batinku yang ternoda oleh angan dan harap..
Ya Allah..leraikanlah dunia yang hinggap dalam hatiku..
karena di situ aku tak mampu mengumpul dua cinta...
Hanya CinTaMu ya ALLAH yang kuharap, karena cinta pada-Mu sampai ke syurga..



Saat ini, akan ku kuburkan cinta kita yang masih merajai hati. Walaupun aku tak yakin yang aku mampu melupakanmu, namun aku akan cuba. Kerana kau juga mencuba.

Wahai kamu, kamu yang senantiasa aku nanti. 
Aku akan pergi. Aku tidak kan lagi mengharap cintamu. Kerana aku yakin, sekiranya kau tercipta untukku dan aku tercipta untukmu, kita pasti kan bersua lagi. Ya. Mungkin kau tidak mengetahui, betapa aku sangat mengharapkan kau sebagai pemilik cintaku hingga ke akhirnya. Namun, perancangan Allah itu tidak ada sesiapa yang mampu menerka. Baik aku mahupun kau, kita tidak tahu. Mungkin bg kita ianya baik, tetapi Allah jualah yg mengetahui segalanya. Dia. Ya, cuma DIA yang tahu.

Wahai kamu,
Moga sentiasa berada dalam lindungan dan rahmat Allah. Aku akan sentiasa mendoakan kamu. Jika ada jodoh kita, Alhamdulillah. Namun, jika jodoh kita hanya setakat itu, aku pasrah. Aku tidak pernah menyesal mengenali kamu. Tidak sama sekali. Kerana kamu, aku dapat mengetahui apa yang patut aku ketahui. Kamu telah banyak mengukir senyuman dan kenangan yg manis sepanjang kita berkawan. Dari itu, aku bersyukur kerana aku dapat mengenalimu. Walaupun hanya sekejap cuma, namun ianya sangat bermakna.

Selamat tinggal wahai cinta. Moga kita bersua lagi. Akan kunantikan kedatanganmu bersama orang yang telah DIA tentukan untukku. Moga bila saat itu tiba, aku telah bersedia menjadi srikandimu. Srikandi yang kau idam-idamkan. Aamiin... 

My Life ~

Daisypath Happy Birthday tickers
Terdapat ralat dalam alat ini