Jom la follow.. ;)

Rabu, 28 Disember 2011

Muslimah~ Engkau Lembut tetapi KUat~

Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli 
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti 
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan 
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati 

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir diri mu 
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri 
Itulah sekeping hati yang takut pada ilahi 
Berpegang pada janji mengabdikan diri 

Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana 
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama 
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya 
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri 

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama 
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya 
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara 
Mahligai syurga itulah tempatnya...



Selasa, 27 Disember 2011

Musim Exam dah tiba~

Assalamualaikum!
:D

hehe.. lame gle x jenguk blog nih.. 4hb da start exam.. first paper.. LOGIC.
logic laa pemikiran kte nih. haha.. coretan kali nie xde pape pon.. saje tbe2 rase nk menulis..

Maybe len kali kte akan cerita.. owh! baru balik dr rumah kawan nih.. ade aktiviti menarik. hehe..

len kali cek habaq naa.. :D

Rabu, 4 Mei 2011

Going Out???




"Sayang, sayang... kenapa kita tak pernah keluar berdua? Tengok diorang tu, pergi mana-mana pun berdua je, sweet kan? Kenapa kita tak macam tu?   Kawan honey kan, nak pergi mana-mana mesti boyfriend dia temankan. Bukan setakat PAUN, nak pergi ‘potostet' pun boyfriend dia temankan. Sweet sangat! Romantic couple! Kan? Kan sayang kan? Mesti diorang tak pernah gaduh, sweetnyeee.....   Kenapa sayang tak nak keluar dengan honey,teman honey jalan-jalan, shopping... tak macam boyfriend lain buat kat girlfriend diorang? Sayang malu keluar dengan honey ek? Honey tau la honey tak cantik.... Hmm...."     


***IKLAN ABIS, TAPI SEBAB TAK SANGGUP TENGOK CERITA TERSEBUT, TUKAR CHANNEL***         


  "Ustaz, boleh tak sebenarnya lelaki dan perempuan keluar berdua? Tak kisahlah diorang couple ataupun tidak. Boleh tak? Keluar sebab ada urusan kerja ke, saja-saja ke, tapi tak buat apa-apa. Means tak sentuh-sentuh, just borak-borak je..."   "Hmm... Drama sebelah tadi pun cerita pasal lelaki perempuan keluar berdua jugak".     


**** PENONTON TERCENGANG! ****    

 "Oklah, oklah, ustaz jawab insyaAllah... Tapi kamu nak ustaz jawab ikut ilmu ke nafsu ke exclusive?"   "Exclusive hape plak tu ustaz?"   "Ok satu-satu ye? Mula-mula,jawapan ikut nafsu dulu. Kalau ikut nafsu, EH, MESTILA BOLEH! BUKAN BUAT APA-APA PUN KAN??!!!?"   

"Astaghfirullah terkejut saya, ustaz ni...."   "Hehe... mestila boleh. Kata kamu tadi diorang tak buat apa-apa pun kan? Takpelah, takkan tak boleh keluar berdua kot, nak pergi makan-makan ke, apa ke, ye dak? Lagi pulak kalau ada kerja, ada urusan, apa salahnya berdua, bukannya cakap benda bukan-bukan pun... kan?"   "Err, ustaz tanya saya ke tu? saya nak jawab apa ni? Blurr kejap, heh...."   

"Tapi kalau jawab ikut ilmu, Nabi Muhammad SAW ajar kita untuk ‘berjaga-jaga' dalam perhubungan antara lelaki perempuan. Didalam pergaulan sehari-hari antara lelaki dan perempuan. Disebut dalam bab muamalat, ikhtilat. Dalam satu hadith sahih,     

Daripada Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya". (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim) 

 Di dalam riwayat yang lain,   Daripada Jabir bin Samurah berkata: Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah salah seorang daripada kalian berdua-duaan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya". (Hadis Riwayat Ahmad & Tirmidzi dengan sanad yang sahih)    

 Di dalam surah An-Nur surah yang ke 24 ayat yang ke 30 Allah bagitau,   Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."     

Ayat lepas tu Allah nasihat kaum Hawa pula untuk menjaga pandangan....   "Sedangkan Aisyah, yang digelar Ummul Mukminin, ibu orang-orang mukmin, pun menggunakan tabir untuk menyampaikan ilmu pada para sahabat yang lelaki setelah kewafatan nabi. Para sahabat yang mempunyai iman setinggi gunung, pun mengambil langkah ‘berjaga-jaga' dalam perhubungan antara lelaki perempuan. Bukan menyuruh bertabir, tetapi ‘berjaga-jaga' dengan mengelakkan dari ‘berdua'. Kerana lelaki di zaman sekarang tidaklah lebih hebat dari para sahabat, perempuan pula tidaklah setanding iman Aisyah".    

 "Berdua pasti akan ada yang ketiga. Syaitan tidak menghasut playboy sahaja, ulama' pun tidak terkecuali. Cuba bagi seorang perempuan duduk dengan seorang ulama'. Mampu beliau tahan 'fitrah'nya selama setahun? Sebulan? Seminggu? Sehari pun masih ragu-ragu jika tiada ikatan yang halal".     "Kalau jawab ikut ‘exclusive', Allah nasihatkan jangan mendekati zina bukan bermaksud jangan berbuat zina. Tetapi Allah bermaksud, jangan ‘pergi ke arahnya'. Sebab? 

Yang pertama, kamu akan cenderung melakukan zina. Sebab yang kedua,adalah kerana itu akan menimbulkan fitnah".   Cakap-cakap orang... Apa kata orang bila nampak lelaki perempuan berdua? Apa terdetik di hati orang yang melihat mereka berdua? Adakah orang akan tahu mereka berbincang tentang apa? Adakah orang akan sangka mereka cuma berbual sahaja?   "Yang baik akan bersangka baik dengan mereka, ‘mungkin hal persatuan agaknya'... Tetapi yang tidak baik, apa yang difikirkan mereka? Inilah yang Allah nak elakkan, ‘peluang-peluang' untuk orang mengata.' Peluang-peluang' untuk orang berdusta. 


‘Peluang-peluang' inilah FITNAH".     

"Fitnah ini tidak memberi kesan pada lelaki. But women? Kita bercakap soal ‘exclusive'. Seorang perempuan, adalah seperti mutiara yang tersimpan kemas. Mahu menikmati ketenangannya, menyentuh emosinya, mendengar kemanjaannya, merasakan kelembutannya, HARUS NIKAH DULU!"    

 "Kenapa ustaz kata lelaki tidak terkesan dengan fitnah ini? Kerana lelaki bebas untuk ‘touch n go' ".   Sudah jemu? Terpulang untuk tinggalkan, cari sahaja alasan, asalkan dapat yang baru. Yang lama konon-konon masih sayang, tapi di hadapan teman-temannya??? "Perempuan tu ke? Ooh... aku pernah keluar berdua dengan dia dulu. Teman dia pergi shopping." "Perempuan tu? Alah, senang je nak ajak dia keluar, aku pernah keluar dengan dia dulu..." "Perempuan tu ke? Haha... Aku dah pernah rasa dah..." "Perempuan tu? Alah, dia minat aku dulu." "Perempuan tu??? Nampak je baik tu, bekas aku je dulu tu..."    


 " EVEN DIA TIPU DAN REKA CERITA SEKALIPUN KAWAN-KAWANNYA BUKANNYA TAHU! "  

 "Di mana kaum hawa ketika itu untuk membela diri dan martabat?? Di mana maruah, hak exclusive seorang suami terhadap isteri jika sudah begitu nilai diri? Lelaki... Di depan sahabat tunjuk hebat, konon dialah lelaki terdahsyat, pernah mencairkan wanita-wanita memikat. Perempuan... Biar dikerat empat, lelaki tersayang itulah yang paling jujur dan hebat. Perempuan... Biar dikerat empat, ‘kawan baik' itulah tempat dia curhat. Perempuan... Biar dikerat empat, sering terlupa mana mimpi mana hakikat.     Lelaki selagi belum jadi suami tetap ada peluang untuk ‘berpisah'. Kalau ditakdirkan berpisah, badan mahupun ruh, apa tinggal untuk bakal suami? ‘Sayang'? Dah bagi kat boyfriend. ‘Keluar berdua'? Dah bagi kat kawan study group. ‘Suara bangun tidur'? Dah bagi kat abang angkat. ‘Body'? Malasnya nak tutup-tutup, rimasnya pakai baju longgar-longgar. ‘Muka makeup'? Tiap-tiap kali dinner kot??? "     


**** TERASA PEDAS, TUKAR CHANNEL ****     

"Sayang sayang..... sayang sayang sayang?" " Of course sayang.....sayang saaaaaaaaaaaaaaaaaaaayang sayang!"     (Erk....???? Apakah? Gastric juice is over secreted, help!!! )       


  **** TUKAR CHANNEL BALIK ****    

 "Amatlah rugi orang yang sudah sampai kebenaran padanya namun dia menolak dengan perasaan bongkak dan benci".   Allah menyebut didalam al-Quran,   35 : 24. Sesungguhnya Kami mengutus kamu dengan membawa kebenaran sebagai pembawa berita gembira dan sebagai pemberi peringatan. Dan tidak ada suatu umatpun melainkan telah ada padanya seorang pemberi peringatan.     6 : 104. Sesungguhnya telah datang dari Tuhanmu bukti-bukti yang terang; maka barangsiapa melihat (kebenaran itu), maka (manfaatnya) bagi dirinya sendiri; dan barangsiapa buta (tidak melihat kebenaran itu), maka kemudharatannya kembali kepadanya. Dan aku (Muhammad) sekali-kali bukanlah pemelihara(mu).     "Ustaz, lelaki memang semua macam tu ke?"   "Mungkin tak semua, tapi perempuan kena sentiasa berjaga-jaga. Elakkanlah ‘fitnah' kepada diri sendiri. Dan lelaki pula, harus hormat martabat dan darjat wanita, jaga dan bimbing mereka ke jalan yang benar...."      


 **** BLACKOUT, TUTUP TV ****  

Que Sera Sera~

When I was just a little girl
I asked my mother what will I be
Will I be pretty
Will I be rich
Here's what she said to me

Que sera sera
Whatever will be will be
The future's not ours to see
Que sera sera


When I was just a child in school
I asked my teacher what should I try
Should I paint pictures
Should I sing songs
This was her wise reply

Que sera sera
Whatever will be will be
The future's not ours to see
Que sera sera

When I grew up and fell in love
I asked my sweetheart what lies ahead
Will there be rainbows day after day
Here's what my sweetheart said

Que sera sera
Whatever will be will be
The future's not ours to see
Que sera sera

What will be, will be
Que sera sera...

Salam Terakhir..

Sampaikan salam buat semua
Salam terakhir salam teristimewa
Kepada kau yang tersayang
Pada teman yang ku kenang
Pemergian ku ini tak dirancang

Usah bertanya mengapa aku
Mengucap salam terakhir kepada mu
Kerna waktu berputaran
Bimbang tak berkesempatan
Melahirkan kerinduan terhadapmu


Demi sebuah kenyataan
Yang amat menyakitkan
Aku yang tidak berdaya
Hanya berserah padaNya


Salam akhir
Salam yang teristimewa
KepadaNya ku memohon keampunan
MelaluiNya ku beri kemaafan
Kepadamu


Andainya aku punya waktu
Masih ku ingin mengulangi semula
Saat indah bersama mu
Sayang tak berkesempatan
Abadikan saja salam ku di ingatan

Salam ku yang terakhir


memories by us-student 6mahathir'04-

Wahai Wanita...

Wanita solehah itu aurat dijaga,
Pergaulan dipagari,
Sifat malu pengikat diri,
Seindah hiasan di dunia ini.

Keayuan wanita solehah itu,
tidak terletak pada kecantikan wajahnya,
Kemanisan wanita solehah,
tidak terletak pada kemanjaannya,
Daya penarik wanita solehah itu,
Bukan pada kemanisan bicaranya yang mengoncang iman para muslimin,
Dan bukan pula terletak pada kebijaksanaannya bermain lidah, memujuk rayu,

Bukan dan tidak sama sekali,
Kepetahan wanita solehah,
Bukan pada barang kemas atau perihal orang lain,
Tapi pada perjuangannya meningkatkan martabat agama.

Nafsu mengatakan wanita cantik dengan paras rupa yang indah bak permata yang menyeri alam,
Akal mengatakan wanita cantik atas kemajuan dan kekebalannya dalam ilmu serta pandai dari segala aspek,
Hati menyatakan kecantikan wanita hanya pada akhlaknya,
Itupun seandainya hati itu bersih untuk menilai.

Wahai wanita jangan dibangga dengan kecantikan luaran,
kerana satu hari nanti ianya akan lapuk di telan zaman,
Tetapi jaga dan peliharalah kecantikan dalaman,
Agar diri ini bersih dan sentiasa mendapat Rahmat ilahi,

Wahai wanita jangan berbangga dengan ilmu duniawi yang kau kuasai,
kerana ada lagi manusia yang lebih berpegetahuan darimu,
Wahai wanita jangan pula berdukacita atas kekurangan dirimu,
kerana ada lagi insan yang lebih malang darimu,
Wahai wanita solehah jangan dirisau akan jodohmu,
Kerana muslimin yang bijaksana itu tidak akan terpaut pada wanita hanya kerana kecantikannya,
Bersyukurlah diatas apa yang ada,
Serta berusaha demi keluarga, bangsa dan agama.

Salam perjuangan untuk sahabatku,
Wanita solehah.

"Wanita hiasan dunia, Seindah hiasan adalah wanita solehah"

Qalbi Nadak by Fares


ليك, انا ملك ليك
تعالى قرب ضُميني محتاج إليك
ليك وروحي فيك
ياحب عمر انا عمري كله هاعيشه ليك
هواك هو الحياة
وانت اللى انا بعشق هواه
كان قلبي مناه
اجمل ملاك يكون معاه
ياه قلبي نادك واتمناك تبقى انت ويايا
ياه بعد السنين شوق وحنين الاقيك هنا معايا
ياه ضُميني ليك ده انت حبيبي حياتي ليك
وحعيش عمري عشان عينيك
وعمري فداك
ياه قلبي نادك واتمناك تبقا انت وايايا
ياه بعد السنين شوق وحنين الاقيك هنا معايا
ياه ضُميني ليك ده انت حبيبي حياتي ليك
وحعيش عمري عشان عينيك
وعمري فداك
ايه, أحتاج لايه
لو كنت جنبي معايا دايما قولي ايه
ياه ده انا من زامن
محتاج لقلب يحس بيّه واحس بيه
هواك والحاية
وانت لى انا بعشق هواه
كان قلبي موناه
اجمل ملاك يكون معاه
ياه قلبي نادك واتمناك تبقا انت وايايا
ياه بعد السنين شوق وحنين الاقيك هنا معايا
ياه ضُميني ليك ده انت حبيبي حياتي ليك
وحعيش عمري عشان عينيك
وعمري فداك
ياه قلبي نادك واتمناك تبقا انت وايايا
ياه بعد السنين, بعد السنين الاقيك هنا معايا
ياه ضُميني ليك ده انت حبيبي حياتي ليك
وحعيش عمري عشان عينيك
وعمري فداك

Translation:

For you, I belong to you
Come, approach, embrace me, I need you
For you, and my soul is in you
Hey love of my life, I will live my whole life for you
Your passion is life
And you are the one who I love his passion
My heart wish was
The most beautiful angel be with him
Oh my heart called you
And wished you to stay to be with me
Oh , after these years, longing and nostalgia
I found you here with me
Oh , hug me to you, you are my lover,
My life is for you
And I will live my whole life for your eyes
And my life is a sacrifice for you
(and my life is in your hands)
Oh my heart called you
And wished you to stay to be with me
Oh, after these years, longing and nostalgia
I found you here with me
Oh, hug me to you, you are my lover
My life is for you
And I will live my whole life for your eyes
And my life is a sacrifice for you
(and my life is in your hands)
What? What do I need?
If you were beside me, with me, always
Tell me, what?
Oh, from a long time ago,
I need a heart which can feel me and I can feel it
Your passion is life
And you are the one who I love his passion
My heart wish was
The most beautiful angel be with him
Oh my heart called you
And wished you to stay to be with me
Oh, after these years, longing and nostalgia
I found you here with me
Oh , hug me to you, you are my lover
My life is for you
And I will live my whole life for your eyes
And my life is a sacrifice for you
(and my life is in your hands)
Oh my heart called you
And wished you to stay to be with me
Oh, after these years, longing and nostalgia
I found you here with me
Oh, hug me to you, you are my lover
My life is for you
And I will live my whole life for your eyes
And my life is a sacrifice for you
(and my life is in your hands)

Selasa, 3 Mei 2011

Si Dia???

Nama si dia telah pun tercatat di loh mahfuz untukmu namun peribadinya di tentukan oleh peribadimu...
Allah akan menjadikannya kufu pada kebiasaannya, namun tidak semua.
Jika kau mengimpikan peribadinya soleh, solehahkan lah dirimu...

Isnin, 2 Mei 2011

Pengalaman Adventure 1 Mei... Hahah..

Assalamualaikum...^^
ari nie nk kongsi satu citer ngn korang sume... hehe... citernye bermula begini...........................


ALKISAH SHAR N ADIKNYA....

Hmm.. 1 Mei 2011.. Ari nie last day Pesta Buku Antarabangsa berlangsung... Nak pegi xde kwn lak... huhu...
  "Kaklong... Nak pegi x Pesta Buku tu.. Azrin nak pegi nie..."
Hah!! Thats it! hehe...
Ktorang pun bersiap lah... lps nie, nak kna tunggu bas lg.. huhu... Aku tak sangka lak dpt pegi.. Jalan haram tak tau tp nk pegi gk.. hahah.. Dalam hati berkata, "takpe.. Azrin tau ar.." Sampai je kat stesen KTM, aku pun beli la tiket untuk 2 orang.. Destinasi ke KL Sentral. Tapi malangnye... Sepanjang lebih kurang satu jam kat dlm tren tu, aku tak duduk langsung. huhu.. lenguh seyh berdiri lame2.. Tp nk wat camane kn.. Nasib arr...

   Sampai aje kat KL Sentral tu, ktorang pun berjalan menuju KL Monorail... Nape eh pegi KL Monorail? Entah!! Men jalan aje.. hahah..
    "Nak beli tiket pegi mane nie dek?" tanyaku kepada adikku..
    "Entah! Mane orang tau." Wah.... Sedapnya jawab.. rupanya dua2 tak tau nak pegi mane.. Adoiyai... Tanye orang le gamaknye...
   " Adik nak pegi PWTC ye... Naik monorail ke Titiwangsa, lepas tu naik LRT ke PWTC.." seorang akak yang ditanya menjawab pertanyaan kami. huh... Nasib baik.. Ok, jom naik monorail lak...
*
*
*
*
*
Ape akan terjadi seterusnye kpd shar n adiknya??? well... nti sy sambung citer k... heheh.. Yang pasti, pengalaman dorang mmg adventure.. bg sy laa... hee..

Sabtu, 30 April 2011

Indahnya Ikhlas...

Assalamualaikum Sahabatku sekalian....
hmm... Korang ikhlas x bile wat sesuatu?? Kdg2 kita suke mengaku kita ikhlas tp btol ke kita ikhlas?? senang je korang nak ikhlaskan hati... Jom kita tmbh ilmu lg hari nie... hehe... Moga memberi manfaat pd kita semua.. Amin...
klik je link kt bwh nie.. hee... Mcm biase...^^


Indahnya Ikhlas | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Jumaat, 29 April 2011

Kewajipan Lelaki Melindungi Wanita

Assalamualaikum...
Korang mesti nak tau kan kewajipan lelaki melindungi wanita??? hehe.. Lau xnk tau kena amek tau gak.. terutamanya kpd insan bernama LELAKI... yakni Adam... just click the link below keyh??? ^^

Kewajipan Lelaki Melindungi Wanita | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Demi Pena....

Assalamualaikum....^^
nie nak citer... nape sesetengah antara kita suke menulis??? Termasuk sy... hehe... Jom tambah pengetahuan kita bersama.... klik je link kt bwh nie keyh.... ^^


                                        
                                        Demi Pena | iluvislam.com + discover the beauty of islam

UNIC - Sebuah Pertemuan...

Ketika diri mencari sinar

Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan



Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan



C/O 1:
Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan?
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala



(*) Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan



Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan



C/O 2:
Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina



Ulang (*)



Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan



Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi



Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman

Kristal... Luahan Hati..

Pertama kali ku dengar suaramu

sayunya hatiku merindui dirimu
walaupun belum kita bersua muka
namun aku tetap jatuh cinta



Pertama kali ku bertemu denganmu
hatiku terpaut melihat senyumanmu
aku mengharap engkau menerimaku
kerna aku bersedia menyintaimu



Akan ku renang lautan yang berapi
membuktikan kehebatannya cinta ini
tetapi jikala kau meninggalkan aku
terhiris hati ini
terguris jiwa ini
menangis tak berlagu



Biarpun ombak yang merubah pantai
kasihku takkan hancur berderai
biarpun hari berganti hari
dirimu tetap ku nanti



Sayangku pimpinkan tanganku
menuju mahligai bahgia
kita bersama nikmati kisah cinta
hidup bagaikan di syurga
Oh kasih.....



Akan ku renang lautan yang berapi
membuktikan kehebatannya cinta ini
tetapi jikala kau meninggalkan aku
terhiris hati ini
terguris jiwa ini
menangis tak berlagu



Biarpun ombak yang merubah pantai
kasihku takkan hancur berderai
biarpun hari berganti hari
dirimu tetap ku nanti



Sayangku pimpinkan tanganku
menuju mahligai bahgia
kita bersama nikmati kisah cinta
hidup bagaikan di syurga
Oh kasih...

Dilemma.....

KERJA....
xtau lg nk keje mane laa.. ingat nak gk keja tmpat lame... tp byk sgt kenangan la kt ctu... hehe... xnak ingat sgt... huhu...

TEMUDUGA...
Esok nak g ujian MEdSI... pendidikan teknologi maklumat.. harap2 dpt jwb elok2... hmm... dpt gak temuduga SPA, penolong pegawai farmasi, perubatan n kesihatan persekitaran... yang nie xtau lg nk pg ke x... temuduga kat Putrajaya, 9mei... hmm... xtau lah..............=(

Khamis, 28 April 2011

Mutiara Kata...

Kadangkala... 
Kita senyum sekadar untuk menutup luka di hati...
Kadangkala...
Kita ketawa hanya untuk mengubati kesedihan dalam diri...
Adakalanya...
Kita melangkah dengan penuh yakin sedangkan perasaan goyah menunggu rebah...
Semuanya demi maruah diri...
Walau siapa pun kita, di mana kita berada...
Langit tetap dijunjung, tanah tetap dipijak..
Selagi kita hidup, langkah mesti diteruskan..
Jangan sekali-kali kesal dengan nasib diri kerana kita semua adalah sebahagian drpd makhluk Allah yang sedang diuji oleh-Nya......




kata2 semangat nie sy peroleh sewaktu diri dalam kesedihan... oleh seorang insan yang tentunya amat disayangi... diharap kata2 ini jg mampu memberi sedikit semangat buat kalian... apa2 pun... ingatlah sahabatku.. semua yang terjadi pasti ada hikmahnye.. dan yang pasti, Allah xkn uji hambanya melainkan dgn kemampuan kita sendiri.. UHIBBUKIFILLAH....<3

Karya Nukilan Hati...3

…bab 3…


“ Hana, kau tengah ingat  sape tu? Dari tadi asyik mengelamun aje aku tengok.”
“ Takde apalah Fea. Ingat masa sekolah dulu aje. Rindu pulak.”
“ Ingat pasal sekolah ke, ingat boy friend time sekolah dulu?
“ Ish, dia ni! Ada-ada ajelah! Pergi tidur. Esok lambat bangun pulak.”
“ Memanglah, kalau aku lambat bangun, kau pun terlajak jugak!”
“ Yelah, aku pi tidur sekarang jugak. Si Qila pun dah nyenyak tu.” Akhirnya aku akur dengan kehendak housemateku, Fea Amelly.

Hari ini aku ada temuduga jawatan setiausaha di sebuah syarikat. Sebenarnya, aku sedang menunggu tawaran daripada mana-mana universiti untuk menjadi pensyarah.

 Jadi, sementara aku menunggu , lebih baik aku mencari pekerjaan sementara.
“ Cik Anisha Farhana Muhammad,” panggil staff di situ.
“ Ya, saya,” jawabku pula sopan.
“ Cik sudah bersedia untuk ditemu duga.”
“ Baiklah, terima kasih,” balasku dengan senyuman.

Hari ini, aku hanya memakai sepasang baju kurung berwarna pink dihiasi bunga-bunga kecil dipadankan pula dengan tudung berwarna maroon. Mudah-mudahan aku diterima di sini.

“ Assalamualaikum,” sapaku apabila melihat sekujur tubuh bersandar pada kerusi di situ.
“ Walaikumussalam. Cik Anisha Farhana?”
“ Ya, saya.”
“ Saya dah semak dokumen yang awak bawak ni. Saya minta maaf.”
“ Tak pelah, Tuan. Saya akan cari kerja di tempat lain,” jawabku kecewa.
“ Siapa cakap saya tak terima awak?”
“ Maksud Tuan??”
“ Tahniah, awak diterima menjadi setiausaha saya, Tuan Alif Huzaimy.”
“ Terima kasih, Tuan.”
“ Sama-sama.”

Alhamdulillah, nampaknya dapatlah aku pengalaman baru sebagai setiausaha. Harap-haraplah bos aku tu ok. Tuan Alif Huzaimy. Boleh tahan nama dia tu. Esok aku mula bekerja. Mudah-mudahan segalanya berjalan lancar.
“ Fea, esok kau kejutkan aku, tau? Aku tak nak lambat esok. Kau pun tahu kan? Esok aku mula bekerja.”
“ Yelah, kau tu cepatlah tidur!”
“ Ok, madam Fea.”

Karya Nukilan Hati...2

…BAB 2…

          Berdebarnya aku. Hari ni nak ambil keputusan SPM. Agaknya, okey tak result aku? Entahla… macam mana kawan-kawan aku ye? Dorang sihat ke? Yelah, dah lama tak jumpa sepanjang cuti. Agaknya, berapa orang dapat straight A tahun ni, ye? Pelbagai persoalan bermain di mindaku.
Hai, ingat pasal sekolah, ingatanku kembali pada Ahmad Faris Huzairy. Agaknya, result dia okey tak? Okey kot, sebab walaupun gaya dia macam tu, tapi dia tu budak pandai. Arghh, lantak pi la kat dia! Yang aku nak sibuk-sibuk apasal?
Kali pertama aku menjejakkan kaki ke sekolah selepas cuti akhir tahun bermula, orang pertama yang aku nampak ialah Faris! Spontan, jantungku yang sudah reda daripada degupan kencang menanti keputusan SPM, kembali berdegup kencang apabila mata galakku bertaut dengan mata kuyunya.
 Sememangnya , aku  tidak dapat menafikan bahawa aku rindu padanya, walaupun hati ini sering cuba menafikan perasaan yang disangkakan bertandang untuk sedetik waktu sahaja. 
Mata kuyunya yang seolah-olah baru bangun daripada tidur itu kembali mengganggu perasaanku. Gaya poyonya juga sudah tiada lagi. Kini, penampilannya lebih kemas dan smart menyerlahkan lagi ketampanan raut wajah yang dimilikinya. Aku harap, ketampanan itu dapat diserikan lagi dengan budi pekerti mulia.
“ Farhana!” aku terdengar satu suara memanggilku. Aku menoleh kebelakang untuk melihat siapakah gerangan yang memanggil namaku tadi.
“ Oh, Ryna rupanya. Assalamualaikum,” aku memberi salam.
“ Waalaikumussalam. Farhana, apasal kau tak nak menyahut bila aku panggil tadi, hah? Dah sakit tekak aku panggil kau tadi tau! Rasanya, kalau anak tekak aku ni ada spring, dah lama melompat keluar!”
“Oh, ye ke? Aku tak dengar kot! Kau ni pun, dalam marah sempat jugak kau buat lawak antarabangsa, ye?,” aku ketawa kecil.
“ Eii, dia ni! Kita serius gila, dia boleh mengekek macam tu. Sakit hati, tau!” marah Ryna sambil menarik muncung sedepa tanda tidak puas hati.
“ Ye la, sorry. Aku memang tak perasan tadi,” aku membela diri.
“ Macam mana nak perasan, kalau mata tu asyik merenung si Faris! Agaknya korang ni lebih suka merenung sesama sendiri tanpa kata. Hai, pelik, pelik!” ucap Ryna lagi masih dengan perasaan tidak puas hatinya.
“ Kau ni, tak sudah-sudah!” aku mengakhiri perbualan kerana tidak sanggup mendengar nama Faris disebut-sebut lagi.

Alhamdulillah, aku bersyukur ke hadrat-Mu, ya Allah! Aku mengucapkan syukur sebaik-baik sahaja menerima keputusanku. 10A1! Itulah impianku dan sekarang impianku menjadi nyata. Bukan aku sahaja, malah dua orang sahabat baikku juga mendapat keputusan yang cemerlang.




Aku, Ryna dan Arnia duduk di dalam kelas 5 Aspirasi. Kami bercerita tentang masa cuti kami. Pelbagai cerita lucu diceritakan. Tetapi, tiba-tiba Arnia bertanya kepadaku.
“ Hana, kau tak nak tahu result si Faris ke?” pertanyaannya membuatkan aku dan Ryna tersentak. Arnia pula hanya tayang gigi.
“ Tak naklah, biarlah dia. Yang aku nak sibuk-sibuk apasal?”
“ Sampai hati awak. Anisha Farhana binti Muhammad, saya pun dapat 10A1 dan awak tak sibuk-sibuk pun!” sahut satu suara. Suara ni, macam pernah dengar tapi di mana yek?
“ Farhana, did you hear me?” Tanya suara itu lagi. Aku menoleh ke belakang dan saat itu diriku bagaikan terpaku.
“ Farhana,” Faris memanggil lagi. Aku yang bagaikan baru tersedar daripada mimpi cepat-cepat menjawab. Muka pulak memang tak boleh nak control lagi, memerah bukan main.
“Ya, Faris. Tahniah untuk awak,” ucapku menahan getar di dada.
“ Terima kasih, tahniah untuk awak jugak,” ucap Faris lagi. Aku hanya tersenyum. Kemudian, Faris bersuara lagi.
“ Sebenarnya, saya nak cakap sesuatu dengan awak,” dia bersuara dalam nada suara yang bergetar.
“ Nak cakap apa?” aku meminta kepastian. Serentak itu, mataku melingas mencari kelibat Ryna dan Arnia. Bila masa pulakla dorang blah ni? Memang saja nak kenakan aku. Eii, geram sungguh!
“ Sebenarnya, sa..sa..ya..su..ka..kat…a…a..wa..awak…” tersekat-sekat suara Faris mengetuk gegendang telingaku.



“ Awak ni biar betul!” aku terkejut mendengar pengakuannya.
“ Saya cakap benar, Farhana. Sejak kali pertama bersua dengan awak, hati saya memang dah terpaut. Namun, saya terpaksa pendam perasaan tu hingga ke hari ini supaya tidak mengganggu awak dalam pelajaran.”
“ Tapi Faris, kita baru lepas SPM. Lepas ni, ada banyak lagi yang akan kita lalui. Kalau awak betul suka kat saya, Alhamdulillah. Tapi, kalau awak sengaja nak permainkan perasaan saya, baik awak berambus!” amaran keras aku lemparkan walaupun hati ini terlalu gembira dengan pengakuannya.
“ Maksud awak, awak pun suka kat saya?” Faris bertanya dengan gembira. Di sebalik sinaran matanya, dapat dilihat kejujuran dan keikhlasan tulus daripada hatinya.
“ Faris, saya tak nak bagi harapan kat awak, sebab tahun depan saya akan pindah ke Perlis. Kalau ada jodoh, saya pasti kita akan bertemu lagi.”
“ Baiklah,Farhana. Kata-kata awak akan saya sematkan utuh di hati ini. Saya akan sentiasa menunggu awak dan merindui awak setiap saat. Itu janji saya,” balas Faris penuh syahdu.

“ Love is like a piano. At first you learnt to play it by the rules. Then, you forget the rules and play with your heart, like what I’m doing right now because my life would’nt rhyme without you. Whatever else may complicate our lives, one thing is pure and simple, I love you, heart and soul, my LOVE.”

Faris berkata lagi menambahkan rasa sayangku kepadanya. Faris, janjimu akanku ikat kemas lalu kusisipkan ke dalam hati ini. Walau di mana pun aku ataupun kau berada, ku pasti setia menantimu…

My Life ~

Daisypath Happy Birthday tickers
Terdapat ralat dalam alat ini