Jom la follow.. ;)

Selasa, 23 Oktober 2012

Nak sedih ke tak??

*Kuatkan radio kuatkan radio andaaaa~*

Ooops~~! hehe.. Hye3... Farisha Hana di sini menemani anda di ruang Memori Cinta~

*erkkk.. apakah.. bercita-cita nak jd Dj ke ape? =.=''

Haha.. Drama2.. :P

Assalamualaikum w.b.t. :)

Bertemu lg kita di dlm blog Farisha Hana~~! Haha.. haih~ nie la jd nye kalau da sampai Excited State. :P

Ok2.. Entry kali nih Hana nk citer pasal hajat yang x kesampaian. hoho..

Apabila impian dan harapan yg hampir tercapai hancur berkecai. Ya. Mmg lah sedih kan? Sape la yg kuat sgt hatinya tuh x sedih? huhu.. *nangis guling2*

Tetapi.. Drpd kita mempersoalkan kenapa, kenapa dan kenapa... Cuba fikir dr sudut lain pulak. Yelah, hidup nie kita xboleh la pandang dr satu sudut yg sama je kan? mestilah kena tgk sudut2 yg lain jgk.. N yg pasti, pandangan dr sudut2 berlainan dah tentunya berbeza. Haa... Tu la yg  Hana cuba sampaikan. :)

Macam tgk konsert atau sebagainya lah. Kalau kita duduk dekat je ngn pentas tuh kita bole la nmpk sape2 yg perform kat atas tuh dgn jelas kan? Tp pd masa yg sama, telinga mesti bingit dgn sorakan2 atau pun bersempit-sempit. Apa pulak rasanya kalau kita duduk kat belakang sekali, nun jauh terpencil. Nmpk performers kat atas pentas tu mcm semut je. Haa... best x perasaan tym tu? Mcm mane lak kalau tgk kat rumah je? Depan TV, di atas tilam empuk, sambil mengunyah pop corn? Woahhhh heaven gla.. *bayangkan cket* heheh

Ok da dpt x ape yg Hana cuba sampaikan?      *TAKKKKK*

Oops~! hehe.. xdpt g eh? :P
Ok maksud Hana, pape pun yg terjadi tuh, pasti akan ada hikmah di sebaliknya. Mungkin xnmpk lg, tp bukankah Allah itu Maha Tahu? Dia tahu apa yg terbaik utk kita. Setiap yg terjadi tu, ada baik dan buruknya. Bergantunglah dr sudut mana kita lihat perkara tu. Mungkin masa tu, kita rasa perkara tu tersangatttt lah baik utk kita. Tp at the same time, org lain yg perhatikan kita rasa perkara tu x baik pun utk kita. So???

*LA Tahzan ;)



Mungkin benda tu kita suka, tp sebenarnya xbaik utk kita, dan mungkin jgk benda tu kta x suka, tp hanya Allah yg tahu betapa baiknya effectnye pd kita. hehe.

*Hana nk bg potongan hadis pasal ayat kat atas nih, tp x ingt. Rasenye sume org da tau kot. ^^

Baiknya Allah.. :')





So, always think positive. Smile brightly and never lose hope!

Because the One and Only,

ALLAH

is always there for you.. :)


Setakat ini shj coretan Hana kali nie yea.. ;)
May Allah bless.. Aamiin...

*Bismikallahumma ahya wa amut*

Sebelum tdo, make sure ambil wuduk, baca doa, n maafkan semua org ye.. :)
Alhamdulillah..

Assalamualaikum~~! ;)

Love,
Farisha_Hana

Ahad, 21 Oktober 2012

Zaman dulu2~ ;)

Assalamualaikum~!

Hye2 semua.. hehe *senyum2*

Woahhh lamenye x bukak blog nih. dah berhabuk pun kan. *fuh2* (tiup habuk) :p
Haha.. dah2.. merepek je keje.. (mcm x biase :p)

Sebenarnye tgh musim busy nih. Almaklumlah ngn projek, assignment berlambak-lambak. tapi ntah kenape hari nih Hana rase nk bercerita lak kat sini. Kalian sudi dgr x?? ;) *wink2* hehe

Hmm.. Ceritanya bermula begini~

Tadi dok lepak2 ngn bestfren~ hehe.. ajmah name die :p

Pastu, ntah macam mane tah tetibe teringat kisah2 lama.. So, kami pun bertukar-tukar cerita la tentang kisah2 dulu. Suka, duka, lawak, gelak guling2, nakal, gedik dan mcm2 lg. Hahah XD

Siyes lawak kot. And sgt rindu zaman tuh. Kami berdua setuju *zaman sekolah zaman yg plg BEST sekali*

ANDA SETUJU??? :D

For me, I LOVE zaman sekolah rendah. Sgt byk kenangan manis, pahit, lawak, mengguris hati. Hoho.. Sungguh nih. Budak kecik yg over aktif. Hana la orgnye. :p

*cececeyyyy tipu je :p

Haha... Zaman tu la yg byk membentuk diri Hana. Kata2 motivasi drpd guru2 tym tu xkan dilupa.

Antara guru2 yg masih segar di ingatan :
  • Pn Rujia Hurubama
  • Pn Noornah
  • En Rosdi
  • En Suhaimi
  • Pn Marlina
  • Ustzh Rodziah
Dan byk lagi~ hehe..

Nak tau x nama sekolah Hana tuh??

SK Muhibbahraya, Tawau Sabah

hehe.. ^_^v

Ohye! Nama kawan2 baik Hana lak :p
  • Heryina
  • Afif
  • Erni Suliza
  • Khabir
  • Amira
  • Asnah
  • Chanra
Hmm... Yg tu je kot.. hehe.. Tak ingat sgt da.. Sampai skg, yg still contact just Heryina je.. Yg len ade gak tp jarang.. :(

Tp xpe.. Memori tu sentiasa segar di ingatanku.. ;) *wink2*

Hmm.. Bila teringat kenangan2 nie, timbul lak kat fikiran nih. Betapa jauh dah zaman sekolah rendah tu ditinggalkan.. Betapa byk pengalaman yg dah dikutip kat sana. Walaubagaimanapun, takkan tertanding kn ngn ilmu Allah.. Umpama setitik dr lautan je ilmu kta nk dibandingkan dgn ilmu Allah. Subhanallah.. :')

Mudah-mudahan hati2 kita nih sentiasa istiqamah menuntut ilmu. InsyaAllah.. Ilmu tu pun semuanya kepunyaan Allah.. So, xle la kedekut ilmu.. Kena la berkongsi.. kan3 ;) *wink* hehe

Ok lah kawan2~ Hehe.. Hana dah ngntuk. Mata da mcm mata DP Hana tuh :p

hehe.. Mengimbau kenangan2 lama nie umpama meng"refresh" balik semangat diri. Terasa segar kembali. :)

Last but not least,

I Love My Friends in SKMT <3
I Love My Teachers SKMT too! :)
Miss U All So Much!

Farisha_Hana  
aka      
Sharmila Farhana
    ;)      
   
  

Selasa, 10 Julai 2012

Buatmu, Si Gadis Comel ^^

Buat awak.....
yakni...gadis-gadis solehah di seluruh dunia ni tau.....!
Hmm... nak panggil gadis-gadis solehah ini dgn pggilan “awak” boleh?
Nak bersembang sikit dengan awak...... ada pesanan dari “seseorang” …
Hmm “Seseorang” la..... dia kata...dia tengah tunggu awak...
siapa tu yea awak? … tunggu ape yea? …
hmmm... tunggu la....hehe...




Prolog tentang awak.......”pernah tak awak berbisik?”


awak tahu tak... yang awak adalah yang terbaik? yang terindah...? Pernah tak awak berbisik kat diri awak… yakini dan selalu bisikkan : “ ya! saya Gadis SOLEHAH yang Comel  !” ???
hmm...tapi tak ke orang kate perasan "comel' kalau mcm tu???
hehe.. bukanla awak kene cakap macam tu kat ramai-ramai atau “cakap kuat-kuat” kat wall - wall facebook.. ! tapi itu untuk diri awak sendiri la.. untuk awak sematkan dalam hati je .sebagai satu Motivasi buat awak...!
hehe...Yup! betul ni....sebab... semua daripada awak memang yang tercomel....! jadi...awak kenalah
jaga kecomelan tu.... sebab kecomelan ni...boleh hilang tau...
hmm...betul ni.... boleh hilang........ ia hilang......... Bila nilai “Solehah” itu dah tak ada pada awak... 
hehe...it is simple kan...!? ... So...awak mestila kena sentiasa ada semangat untuk ISTIQAMAH jadi
INSAN yang SOLEHAH..... Sebab Insan Solehah tu BEST sangat-sangat.........yup! Betul ni, BEST....!
sebab ape yea? hmm...takpe jom terus membaca molek-molek pesanan “Seseorang” tu.....




Awak & fitrah awak....
Fitrahnya awk pasti sama macam kawan-kawan awak yang lain. Gadis yang sedang meningkat dewasa.... suka tgk cerita korea.. Suka akan coklat.... Suka dengan baby...suka bermain dengan kucing... eh..”kitty...kitty la!”~ kata awak  ...oh ya ka.... hmm awak kan lebih pandai dalam mencipta panggilan manja terhadap segala yang awak suka dan “cute” kan.... lepas tu minat baju-baju
cantik … beg tangan... minat jubah-jubah... dan...


~~hellooo..!!!


....tapi bukan yang membazir dan mengada-ngada fasionnya tau!.. hehe...~smpat awk mencelah.....
hmm... minat juga pada tudung syiria.....eh....pendekla tudungnya...tp ada jgk yg tak pendek kan...
yang mana yang tidak sampai tutup di paras yang sepatutnya, awak pun mesti akan cari yang lebih
labuh... kan...kan...kan...! hehe... takpe... bile awak teringin nak pakai apa yang awak suka, awk pun
pakaila suka-suka sahaja kat dalam bilik kalau ianya tak boleh dipakai kat luar.....kan.....smbil tgk
cermin.....”waah, comelnya !” ~awak berbisik sorang-sorang, sambil tersenyum  .... aha...! suka juga
pada kecomelan diri sendiri apabila menonton diri kat cermin dan …..bila bersiap-siap sebelum ke
kelas msti bagi diri awak “terasa” comel terlebih dahulu... hehe....ya ka?
Hmm tapi.... awak hakikatnya hanya selesa dengan penampilan yang tidak sesekali mengganggu
manusia yang ada 'penyakit' di hatinya kan!... dan awak tak suka juga mengganggu mata-mata insan
yang akhirnya hanya membawa fitnah....kan..kan..kan... wah... Itulah kecomelan sejati~ berbisik
sorang-sorang lagi... hihi.. suka sangat-sangat dengan kecomelan ya...!


hehe...itu kan fitrah.....


Ketika kawan-kawan awak tengok cerita korea...(terkadang) awak pun tumpang sekaki jugak kan. Tapi
awak bukannya 'kaki' la.. yakni kaki cerita yang melekat sepanjang masa...sebab awak kan ada banyak
komitmen dan pengisian aktiviti yg lebih berfaedah.. kan?! ...Kan Awak suka akan keaktifan...dan
pemanfaatan masa... gerakkan matlamat membina ummah & keunggulan semangat kerjasama
secomel wonderpet!!! (antara cerita kartun yang awak minat jugak tu – hihi.. awak selalu cakap...bak
kate wondrpet : “apa yg penting...Kejesame” ).. cumanya kalau dlm bab cerita korea ni.... awk
tersentuh la jugak kan dgn Hero cerita korea tu....mungkin awak pernah berbisik... yang mereka ini
hensem & cool...kan...kan.....kan....
hehe...itu kan fitrah....
Dalam cerita korea awak suka juga cara kisah dan warna-warni kehidupan yang dipersembahkan...
apatah lagi kalau temanya tentang “CINTA”... tersenyum awak sorang-sorang menonton babak cinta
yang mengganggui jiwa awak.. kan...kan...kan... macam-macam pula yang awak fikirkan... macam best
je kalau jadi macam tu.....kan...kan...kan....?
hehe itukan fitrah...
Dengar pula lagu-lagunya yang membuat hati awk terpesona masa babak best dan terikut-ikut dgn
mood Kekecewaan kalau melodinya beritma 'frust'.. huhu....betol la kata awak...lagu-lagu korea ni
macam “Hidup”! Macam boleh berjalan-jalan dalam kapilari darah awak je...kan...kan...kan...hehe
'feeling' la tu....


hehe itukan fitrah....


Tapi …. awak dalam minat-minat kat cerita korea tu... awak mesti akan berhenti atau tutup cerita tu
setiap kali masuknya waktu solat kan... eh...pause saja la...sebab lepas ni nak sambung balik yea?
..hehe.. tapi awak sambung lepas beberapa ketika la...Lepas awak selesai solat, baca al-Quran &
selesaikan komitmen-komitmen lain... lepas tu pula awk sekadar berkongsi pandangan suka-suka dan
keminatan terhadap HERO2 crita Korea tu itu sesama kawan-kawan je kan... sambil bergurau-gurau.. ..gosip-gosip...hihi...sekadar mewarnai masa dlm persahabatan... Tapi awak sesekali tidak berlebih-lebihan, tak la sampai post & share sesuatu mcm HERO yang awak puja lagi mengujakan di wall-wall Facebook... seumpama membuat pengumuman yang “hebat” kat tempat awam... membuat persembahan “nilaian diri” utk tatapan semua...huhu..


Hellooo..!!!~~


tiba-tiba kawan awak kata itu suatu yang tak salah la sangat pun.. tak mengganggu ketenteraman
awam pun.. hehe...tapi... awak bukan jenis mcm tu kan....awak pun nasihatla kawan-kawan awak tu
ya.... jadilah mcm awk yg suka post-post peringatan dari ayat-ayat al-Quran & hadith, gambar-gambar
petanda kebesaran Allah, perkongsian ilmu, perkembangan dunia islam dan.....


Hellooo.........!!!~~


tiba2 kawan awk mencelah lagi.... “dia pun ada jgk tazkirah-tazkirah tau!” ...hehehe...menyampuk aje
lah..hah..kalau mcm tu meh ajak kawan awak sekali jadi gadis solehah yang Comel...meh la...best
tau...hehe
aha...itu pasal Facebook yang kita kadang-kadang tersilap guna... terlebih, terlalai dan terlupa yang
kita msti jaga betul-betul nilai & maruah utk pameran ramai... huhu.....awak...kene la jaga-jaga juga
kan.. 


biasalah itukan fitnah....dan lorong-lorongnya...


Awak... susah tak kalau nak terus ISTIQAMAH jadi Comel.. ?
Hari itu ada seorang budak lelaki... masej-mesej..... hmm...pandainya dia dapat nombor telefon....
awak mule-mule terkejut la kan....hish... curi-curi je no tepon orang.... pastu dia ulang-ualng mesej....
sehari dua kali lepas makan..... macam jadual nak makan ubat antibiotik aje.... ish... sibuk je la dia tu
kan?? eh.......sekejap...sekejap....!!! huh.... ayat-ayat dia Islamik la..... wah.. baiknye...
baiknye....bersungguhnye...bersungguhnye....murninye...murninya.... Caringnya....Caringnya.... cool
nye...cool nye.....~~aduh... awk teruja sudah..... awak suka dah ni... tersentuh sudah... adui awk minat sangat-sangatladengan ayat-ayat yang best mcm tu.... tiba-tiba lagu “ayat-ayat cinta” bergema di hati awak….kui2....….itukan fitrah...


Hmm...kejap yea budak laki...nak makan sesuatu....nantilah nak ~~re....rep..rrrrr....repl..reply~~ (eh..nape
tersekat-sekat ni?...ade yg tak kene la tu awak!).. hehe ....
Aha.. ade cokelat la... Alhamdulillah...yeay! coklat Cadbury! Makan jap eh... cokelat Cadbury... ade
seseorang budak laki mane ntah yang bagi tadi....budak class ke awak???.... awak 'ter'terima lah sebab
ada orang datang bagi cokelat tu tiba-tiba, takkan nak halau dia macam tu sahaja....(lagipun..awak kan
suka jgk kat coklat tu kan...hehe(“,)... tapi awak malu sangat-sangat waktu tu kan... awak takut
menularnya fitnah yea?!.... ok2.... so, lepas nie awak akan lebih berjaga-jaga ya....!  aduh, Cadbury tu
da cair la awak... panas kot awak...ia da cair.......
~msti hati awk pn macam tu kan ...cair mcm coklat Cadbury bile ada yg mencairkan hati awak....sebab
awk letak cokelat kat ats meja aje.... kat tempat panas..... awk tak jaga cokelat tu... kan coklat mudah
cair.... klu awk letak kat tempat sejuk dan bersesuaian, mesti coklat tu akan terus ISTIQAMAH molek
bentuknye! Hehe.......sbb tu la awak... awak kena letak elok-elok, jaga elok-elok sesuatu yg mudah
cair...... macam hati awk.... kalau elok terus dijaga, tak akan terkena lah 'bahang'nya... tak akan dicair
semudahnye kan....hehee...
...nasib baik awak teringat kembali.....


hehehe...itukan fitrah.....


tup...tup...tup....
erk...!
“Abang ~~...Bla...bla...bla........sayang~~... bla..bla..bla...” huish....awat semacam aje roommate awk tu bersembang dengan abang kandungnya kat tepon??....ish..ish..ish awk...! ….rase lebih lembut kot suaranya dari kelembutan kuih Seri Muka... hehe.... eh...awk ni la....baik sangka pulak...bukan abang kandung kot....abang lain kot.....hehe....tapi itu la awak,sangat-sangat murni hati awak kan, ~menjaga & Husnudzan dalam segenap sangkaan yang munculkan....….alamak...!!! awak pun terganggu lagi....awak rase mesti best kan mcm tu....awak terfikir lagi.. hatimereka mesti asyik gembira aje.... terbelai, termamai, terbuai.... terBUAS...ops!....terbuas la pulak...Ok2... awk tak suka kan kalau sampai mcm tu.....! ya!...nasib baik awk tak suka kan...
“Helloooo...!!!! I ingatkan you all dah kawin kalau dah sampai begitu cara nya!!!! grrr..grrrrrr...“ ~...wah...awk bersuara dlm sindiran...hehe...nah! kene “seketul” dari awak... baru tau kan garangnya awak...
grrr~~.....Awk benar-benar bertegas dalam hal ni kan..kan..kan..... ! Hehe... bertambahlah tahap
kecomelan awak lagi.....bravo yea awak...(“,) eh...sekejap....! keliru kan... bile awak tengok kawan awak tu macam sama ja dengan awk... pakaian & penampilan mcm awak... ada “jawatan-jawatan” jugak kot.... bila berkata-kata di luar, dengan ramai-ramai...ayat-ayatnya “Islamik” bagai... ...tapi.....
.....tapi....emm....itukan fitrah....eh.... fitrah yang menjadi fitnah la!!!
.... bolehkah dia berkata lagi pada dirinya yang dia adalah : “Gadis solehah yang Comel?”.. ..


hmm...FITRAH dan FITNAH...


hmm... sabar yea awak.....sbb awak msti nak terus jadi Gadis Solehah yang Comel....kan....awak kena
jaga molek-molek diri awak tau.. sebab awak pun tau betapa BESTnya jadi Gadis Solehah ni
kan....kerana awak suka sangat-sangat dgn motivasi daripada Rasulullah... yg selalu awak sematkan
inspirasinya dengan sabda baginda..:


---------------------------------------------------
"Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita yang
solehah." (Riwayat Muslim)
-----------------------------------------------------


....alhamdulillah.....yeay! awak kembali tersenyum...awak kembali tenang...awak kembali riang...awak
kembali bersemangat....kerana awak tau... yang menjadi Insan solehah itu adalah sebaik-baik
perhiasan di dunia ini... maka awak selalulah diiktiraf sebagai yang terindah....ya awak adalah GADIS
Solehah yang COMEL! Yang Terindah! Yang teristimewa! yang paling CUN MELECUN gituuu.... 
… ...hehe.. senyum sikit awak..! (“,)
(^^,)..(^^,)...(^^,)...alhamdulillah....dari tadi lagi kan..asyik sebut fitrah...fitrah...fitrah....
mengapa awak senang tersentuh...? mudah untuk meminati...? mudah diganggui hatinya? mudah
dibua-buai....?


…..“sebab....awak ada hati yang sangat lembut & suka sesuatu yang mempunyai nilai yang
“cute-cute”....


betul tak awak?


disebalik cerita korea.. cokelat.....baby.....kucing...perhiasan dan lain-lain yang disebutkan tadi......
bukan sengaja dikisahkan... tapi ada falsafah yang tersirat tentang ceciri jiwa awak.... semuanya
berkait rapat dengan sesuatu yang membuatkan awak memandang dan terpengaruh akan sesuatu...
kerana itulah awak mesti kena jadi kuat...! selalu menjaga kelembutan itu dengan cangkerang
keimanan.. ketaqwaan... kesucian....sebagaimana yang telah menjadi “trademark” awak selama ini...
Dan dengan kejayaan awak menempuh jerih payah mempertahankan cangkerang itu...keindahan yg
lain pasti sedang menanti awak...


macam kisah cinta dlm cerita korea tu, cairnya hati awak macam
coklat Cadbury tu... semuanya sememangnya akan hadir jua....kerana itu kan fitrah....semestinya Allah
pasti menyempurnakan fitrah awak....... kerana... Dia jua telah ciptakan “seseorang” lagi yang turut
punyai fitrah ...tugasnya....utk sama-sama sempurnakan fitrah yg tercipta....


------------------------------------------
so...


bolehkah awak berjanji.... yang...awak hanya menanti “seseorang” itu sahaja? Yang telah dicaturkan
untuk sempurnakan fitrah-fitrah awak dalam keredhaan?... seseorang yang sebenarnya tidak ada
masa pun menjadi seorang “budak laki pencair hati” bersama SMSnya berulang-ulangan...? seseorang
yang tidak ada masa pun bersama coklat Cadburynya...? dan seseorang yang tidak pernah pandai pun
memperdaya kelembutan awak itu...?


tapi... dialah seseorang yang masanya di saat ini hanyalah melangkah dan terus melangkah
menyempurnakan misi-misi agamanya?


dia lah yang ingin selalu ingatkan awak ...
selalu bermujahadah & menantikan awak....
dan dia lah “seseorang” yang pastinya menunggu awak ....
kerana....dialah Lelaki Soleh yang hanya inginkan awak................... si gadis solehah yg Comel! 


(( hehe.. senyum yea awak..! BEST sangat-sangat kan Janji-janjiNYA...!))
p/s : “seseorang” tu pesan : cuba baca sekali lagi pesanan dia ini sambil mainkan lagu Bisikan Nurani, dendangan inteam tu  


Hehe.. Terasa kot. Jom muhasabah diri kembali. ^_^


Ahad, 8 Julai 2012

DIA

: ♥

Aku tidak marah..
Aku tidak cemburu..
karena kamu bukan hakku..
Kadang-kadang ini kelemahanku sebagai manusia biasa..
Sungguh senang untuk jatuh cinta..
Dan memang tidak dinafikan disaat ini ada sedikit cinta dihatiku untukmu..
Aku teringin kau mengetahui apa yang ada dalam hatiku saat ini..

Tapi biarlah Dia yang lebih mengetahui apa yang wujud didalam hati ketika saat ini sedangkan Dia yang menjadikan hati dan Dia juga yang mewujudkan perasaan itu..
Tapi sekali lagi, kau milik ALLAH, bukan milikku..
Jadi biarkan cinta ini kupendam di dalam hatiku..
Dan cukuplah aku mencintaimu dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan dan keikhlasan..
Karena aku yakin tiada yang tahu rancangan Allah..
Mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan-lahan..

Ya Allah,
Tak Perlu biarkan hatiku tertambat pada cinta yang belum tentu menjadi milikku..
Tenangkan diriku yang terbuai akan cinta palsu..
Sucikan nuraniku yang terbelenggu oleh nafsu..
Bersihkan batinku yang ternoda oleh angan dan harap..
Ya Allah..leraikanlah dunia yang hinggap dalam hatiku..
karena di situ aku tak mampu mengumpul dua cinta...
Hanya CinTaMu ya ALLAH yang kuharap, karena cinta pada-Mu sampai ke syurga..



Saat ini, akan ku kuburkan cinta kita yang masih merajai hati. Walaupun aku tak yakin yang aku mampu melupakanmu, namun aku akan cuba. Kerana kau juga mencuba.

Wahai kamu, kamu yang senantiasa aku nanti. 
Aku akan pergi. Aku tidak kan lagi mengharap cintamu. Kerana aku yakin, sekiranya kau tercipta untukku dan aku tercipta untukmu, kita pasti kan bersua lagi. Ya. Mungkin kau tidak mengetahui, betapa aku sangat mengharapkan kau sebagai pemilik cintaku hingga ke akhirnya. Namun, perancangan Allah itu tidak ada sesiapa yang mampu menerka. Baik aku mahupun kau, kita tidak tahu. Mungkin bg kita ianya baik, tetapi Allah jualah yg mengetahui segalanya. Dia. Ya, cuma DIA yang tahu.

Wahai kamu,
Moga sentiasa berada dalam lindungan dan rahmat Allah. Aku akan sentiasa mendoakan kamu. Jika ada jodoh kita, Alhamdulillah. Namun, jika jodoh kita hanya setakat itu, aku pasrah. Aku tidak pernah menyesal mengenali kamu. Tidak sama sekali. Kerana kamu, aku dapat mengetahui apa yang patut aku ketahui. Kamu telah banyak mengukir senyuman dan kenangan yg manis sepanjang kita berkawan. Dari itu, aku bersyukur kerana aku dapat mengenalimu. Walaupun hanya sekejap cuma, namun ianya sangat bermakna.

Selamat tinggal wahai cinta. Moga kita bersua lagi. Akan kunantikan kedatanganmu bersama orang yang telah DIA tentukan untukku. Moga bila saat itu tiba, aku telah bersedia menjadi srikandimu. Srikandi yang kau idam-idamkan. Aamiin... 

Isnin, 25 Jun 2012

My Dearest Little Friend :P

Ok this gonna be a quick entry. Since it has been so long x update blog nih. Busy pnya pasal.. Skg da cuti.. Yeayyyy~~! Bole tulis byk2 InsyaAllah.. :)

Ooopss~!

Heee... Lupa lak nk bg salam.. Excited terlebih nih. :P

Assalamualaikum w.b.t.. :)

Hai berjumpa lagi kita dalam blog Farisha Hana! *errr macam dlm rancangan tv la pulak* :P

Hmm.. Sebenarnye Hana ade banyak nak cerita. *td sebelum start taip xtau nak cite ape, da start menaip.. hmm idea mencurah2 sampai xtau nk citer yg mane dulu. haha*

Ok la guys n girls, since this entry will be a quick entry, *sbb mata cek da macam mata panda ngntuk nak tdoq* haaha.. Hana nak cerita sikit pasal adik sepupu Hana yg plg Hana sayang. Sayang dia sgt. Nama dia Ain.

Nie la die.. Ain.. comel kan? hehe

Ok. Nak dijadikan cerita... Td baru balik dr kampung. Tetibe Hana rasa rindu ngn Ain nie, ckp la kat mak, "mak, jom jumpa Ain."
Tp.. Disebabkan kitorang pun da lambat. so xboleh la pegi. huhuhu :(

Malam tu kol la tok. *TEKA! Ade berita x disangka! Hehe..*

Tok Hana ckp, Ain dtg td, nak jumpa Kaklong. huhu.. :'( sedih3 x dapat jumpa. Rupa2nya bkn aku je rindu kat dia, dia pun rindu kat aku gak. Terharu seyh.

To my dearest Ain, live well yeah. Ada masa, ada kesempatan, Kaklong akan dtg jenguk Ain. Hope Ain xlupa la kat Kaklong. :)

The reason why I love this little child is *dontknow*
What I know was the moment I know this little girl *sejak dilahirkan semestinye* Hana da jatuh sayang. Maybe sbb apa yg dia alami buat Hana rasa kesian n sedih sgt. Tp ntahlah. Semalam jumpa dia rase happy sgt sbb dia da semakin ok. SYUKUR ALHAMDULILLAH. Mudah2an Allah permudahkan lah hidup anak kecil ini. Ohye! Die nie sgt2 lah peramah. Sejibik sejiban ngn abah die *pakngah Lan* hehe. Sbb tu makin sayang kot. Dr kecik, die mmg nk ngn Hana. Dukung pn nak. X sangka ble da besar pun die nak ngn Hana lagi. Ingat kot da lupa ngn Hana. Almaklumlah, orang jaranag balik kan.. :P

hehe.. Hmm.. sampai tu je la coretan Farisha Hana hari nie ye. Moga bertemu lg di entry yg akan datang.. :)

Assalamualaikum.

<3Farisha Hana<3

Sabtu, 24 Mac 2012

Sahabat Selamanya (Reply to myzsquare22)

Assalamualaikum! Tajuk di atas : Sahabat Selamanya <3


Post terbaru nie Hana tujukan kepada myzsquare22 dan sahabat yg lain. Post balasan nie. hehe..

 <3 Sahabat Selamanya <3

Dua tiga kapal belayar di samudera
Ayuh sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama
Menikmati indahnya dunia
Kerna


Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia



Berakit-rakit kita ke hulu

Berenang-renang kita ke tepian
Kita berbeda
Untuk saling mengisi
Segala kekurangan kita menjadi

Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya
Selama-lamanya setia


Tiada bukit yang terlalu tinggi
Untuk kita daki bersama
Dan tak ada laut yang terlalu dalam
Untuk diselami


Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya


Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya
Selama-lamanya
Untuk selamanya setia
Setia setia


Hmm.. Korang tau x... Hana sayang sgt ngn sahabat2 Hana nie.. Dulu, tym Hana sakit, dorang yg jaga.. Pastu bole lak buat "video Korea". Hahaha.. Memang kenangan yang sangat2 x dapat dilupakan. Sakit2 tym tu pun still bole menari bila Hana tgk dorang tak layan Hana macam orang sakit. So, automatik Hana takde la rasa sakit sangat. Haha. Tapi Tapi Tapi...... Banyak da video2 kitorang xde dalam simpanan Hana... First tym jugak, Hana makan burger x habis. Selalunya hantu burger. >.<

Ida, Khai and Dila... I love all of you so much.. Walaupun kita duduk ngn korang dlm tempoh x sampai setahun pun.. Tapi.. Kenangan kita xkan dapat dilupakan sampai bila2.. Moga2 tahun 2017 tercapai lah yea hasrat kita semua nak buat reunion. Hehe.. 

:: UHIBBUKIFILLAH YAA SAHABAT ::
~ ZAIDAH (Ida) ~
~ NURUL NADIA (Dila) ~
~ SITI KHAIRIAH (Khai) ~

p/s : sorry dalam nie kne guna nama pena. Hana yea. heheh :P

Jumaat, 23 Mac 2012

Hatinya mencari yang beragama, namun matanya mencari kesempurnaan...

Assalamualaikum...:))

Hana ada satu cerita nak kongsi dengan kalian.. hehe... JOm~

                 **********************************************************

"Awak nie baik la.. Solehah pulak tu. Saya ada kawan macam awak gak. Baik.. Tapi saya rasa awak lagi baik kot. Sebab awak nmpk "mcm" lg beriman je dr dia. Cantik pun cantik. hehe.. Dia baik. Tapi ada perkara pasal dia yang saya tak suka.."

Argghhh... Mamat nih.. Dia dari tadi cakap pasal kawan perempuan yang dia admire nie kat aku. Tapi last2 nak kutuk lak. Huh.. Bagi aku... Lelaki macam nie adalah....

~Hatinya mencari yang beragama, tetapi matanya mencari kesempurnaan..~

Ya! Itulah pendapatku tentang lelaki sebegini.

Wahai lelaki..Tolonglah.. Kau dah minat kat perempuan tu, yang kau nak kutuk dia lak apekes..  Hmm.. Aku cuba membina tembok kesabaran terhadap lelaki sebegini. Mungkin dia perlukan sedikit "cili". hahah.. <gelak jahat> XD


"Setiap orang tu kan ada kelebihan dia. Setiap orang ada kelemahan jugak. Tak ade yang sempurna Ya Sodiiqii... Mungkin ade orang cantik, bergaya, tp mungkin dia ada perangai yang org tak suka. Mungkin jugak orang tu pandai sangat, genius la.. Tp dia biasa2 je dr segi penampilan dia.. Namun, semua orang ade kelebihan dia tersendiri. Jangan lah anda menjadi si pengkritik yang hanya tahu melihat kelemahan atau kesalahan orang lain. "

"Setiap mukmin tu adalah cermin kepada mukmin yang lain. Jadi apabila anda melihat sikap orang lain yang anda tak berkenan tu, jangan lah hanya tahu mengutuk. Cuba lihat balik pada diri sendiri. Tanya pada hati. Ada tak sikap macam tu pada aku? Muhasabah la diri. "

"ye awak.. saya faham.. Terima kasih ye kerana sudi berkongsi. :) "

Hmm.. Akhirnya.... haha..

                              **********************************************

Hmm.. tu je lah Hana nak cerita hari nie. Takde ape sangat kan. hehe.. Cuma rasa nak menulis hari nie. :)

Okey lah. Jumpa lagi di lain kali yea. Assalamualaikum.. :)

Sabtu, 17 Mac 2012

Pemilik Cintaku setelah Allah dan Rasul???

Assalamualaikum~ :)


Akhirnya, setelah lama Hana tak menjenguk blog nie..(da berhabuk pun).. Hari nie, terbuka juga hati hendak mencoretkan satu entri.. hehe.. Tgk tajuk cket... "Pemilik Cintaku setelah Allah dan Rasul???"

Wah~ Mantap kot tajuk tue.. hehe.. Agak2 sape lah pemilik cinta tue eh?? >.<

ok2.. Berbalik kepada entri yg Hana nk tulis nie.. Sebenarnya, Hana terkesan dgn luahan seseorang... Mungkin Hana boleh kongsi dgn kalian semua.. :)

Ceritanya bermula begini..........(bayangkan laa ckettt.... ^^)





                      *************************************************************************


<perbualan dlm mesej>


"Awak, apa kata, kita buat istikharah je?"

"Hmm.. Saya okey je.. Kita nk buat berapa hari?"

"Seminggu?"

"owh ok.. bole lah..."

<seminggu berlalu>



"Hmm... Assalamualaikum...."


"Waalaikumussalam..."


"So, awak dah ade jawapannye ke?"

"InsyaAllah.. Saya dah ade jawapannya Faris."



"So, ape jawapan awak?" *still mengada nak maen tarik tali*


"Hmm... Awak laa bg tau dulu jawapan awak...."


"Hmm... Jangan marah eh kalau sy bgtau..."


*Nisha dah terasa mcm nak marah. dpt agak something fishy is going on*


"Nak marah wat pe... Ckp je laa..."


"Hmm.... Sebenarnya.... sy tak buat lg laa istikharah tue... huhu... Awak marah yea??"

*PAPPPP!!!* 

handphone dimatikan. Sim card dikeluarkan. Ganti dgn sim card yg lain. Perasaan bagai ingin meletup. Marah dan bengang yang teramat merasuk jiwa. SAKIT. Ya... sakit... Kerana perasaan ini dipermainkan. Tika hati mula ingin menerima dan melupakan kenangan silam yg penuh makna.. Kepercayaan dicarik. 100% hilang dr hati. Tidak ada yang tersisa lagi. 


"Mane tau dia main2 je.. lek laa dulu..." hati berkata. mengandai yg bukan2.


Arhhh lantak la.. dia nak main2 atau tak.. Hati nie bagai sudah tiada cinta. TIADA. Ya... Setelah dikorek hati dan perasaan ini hingga ke dasarnya yang paling dalam.. Aku mula mengerti... Sebenarnya, tiada perasaan itu. BENAR.... Memang Tiada... 


Aku mula menyemak status2 di FB. Mata dan hatiku tertarik pada sesuatu. "Istikharah".


Laju jari menekan link tersebut. Ingin mengetahui dgn lebih mendalam. Ya, ilmuku ini terlalu sedikit. Tidak dinafikan..


Mataku terhala ke arah satu subtopik yang dipamerkan. Menarik Perhatian.

"Decision Making Process:  3 Steps"


1. Take your circumstances into consideration, look at the options available to you, and then sit down and think and try to figure out and do some research and try to come to somewhat of a conclusion.  At least try to narrow your options and come to somewhat of a conclusion.  This is number one.

2The second step of a decision making process is istishārah.  It is the Arabic word for seeking counsel and seeking advice.  The next step of the process is to then seek some counsel and advice, and it really depends on what type of a decision you are trying to make.

3. The third and final step of the decision making process is now istikhārahYou are starting to lean in one direction, but you are little conflicted and just need a little bit of a push and convincing.  You are looking for that confidence to make your decision that you have come to by critical thinking – apply your intellect and do some research – and you sought some counseling.  You are leaning in a direction but need some confidence and some clarity of heart.  This is where istikhārah comes in.



Ok. Sekarang baru laa aku faham. Istikharah semata2 tak cukup. Sangat tak cukup. Kebanyakan orang yang melakukan solat Istikharah semata-mata dan mengharapkan wajah si dia muncul di dalam mimpi, sebenarnya bukan Istikharah pada pengertian yang sebenar-benarnya. Istikharah perlu dilakukan bersama Istisharah. 


Sekarang aku makin yakin. Perasaan itu tak wujud untuk dia. Tak wujud. Aku bersyukur juga benda tu jadi. ya lah, membabitkan masa depan aku tue.. Sape yang tak cuak bro....


"Once the paper is crumpled, it won't come back to its original shape again. Never."


whoaa... Ngam kot ngan aku ayat nih. Suka2.. hahaha. (menyempat)

Oke mksud aku kat cni. Ayat yang tersirat lah ye. 



"Sekali kepercayaan itu musnah, ia takkan kembali lagi. Mungkin dia masih boleh mempercayaimu, tetapi, ia tidak akan sama.. Tidak akan sama... Kepercayaan itu sudah dinodai. Takkan sempurna lagi."


*HMM.. Ape lah yang minah nie merepek. Tak paham aku.*


erk...? tak paham yea? hehe.. Okey2.. Aku terangkan. Based on this story..


Aku mati2 la percaya kat c Faris nie.. Ye la.. Dia suruh aku Istikharah.. Aku pun buat laa dgn bersungguh-sungguh. Masa depan aku kan? Sampai aku sanggup usaha sekuat mungkin lupakan cinta pertama aku yg aq nantikan setiap hari. Tapi dia boleh cakap dia x buat?? Perghhhh,,,,, sape tak bengang weh.... Memang aku tak percaya da dia lepas nie.. Bukan aku tak nak maafkan dia.. Aku maafkan.. Cuma macam yang aku cakap kat atas nie lah... Kepercayaan tu takkan jadi seratus peratus lagi...


Mungkin ada yang akan kata  macam nie.. 


"ek elleh... Sensitif gile Nisha nie.. Lek sudah.. Dia main2 je laa... Ape laa yang nak sensitif sgt..."


Hmm.. Tp, hakikatnya aku memang sensitif. Sensitif bkn pada benda2 yang remeh, tp benda2 yang berkaitan ngn hidup aku, masa depan aku. Aku paling pantang kalau org main2 kan perasaan aku. Apabila aku dah mula percaya, tp dia hancurkan kepercayaan tue, memang susah aku nak terima. Aku dah cuba, tp hati nie degil. Taknak berkompromi. Hati aku dah tawar. Cukuplah. Cukuplah sampai sini. Biarkan aku mencari cintaku. Aku ingin memiliki cinta Agung itu. Jika suatu hari nanti, terbukti aku adalah rusuk kirimu yang hilang... Aku redha. Aku akan menerimamu. Namun, sekarang bukan saatnya. Hati dan minda ini tidak mahu lagi berbicara soal itu. Maafkan aku. Jika jodohku bkn dgn mu jua, berbahagialah dgn si dia yang telah Allah jadikan pelengkap hidupmu. Lagipun, hatiku masih mengingati si dia. Belum mampu membuangnya dari hati. 


Cinta yang ingin aku miliki saat ini~
Cinta ini hanyalah pada Pemilik hatiku, dan hatimu.. Malah Pemilik alam ini..
Cinta dan rinduku ini buat Rasul Nya..
Cinta dan kasihku buat ibu bapaku yang tersayang..
Cinta buat keluargaku..
Cinta buat sahabat2 ku...


"I just can't be the same person as you known before. I'm sorry..."


Aku bole kawan ngn dia lagi.. Tapi bkn mcm dulu.. DUlu?? Dulu macam mane? hehe... Dulu rapat la jgk.. Mcm kawan baik.. Tp skg, aku tak boleh. I just can't. Kadang2 rase asyik nak marah je. Ya Allah.. bantulah hambamu ini.. Aku tak ingin melukai sesiapa..

                                                  *THE END*

          **********************************************************************************




Whoaaa... :O


Amacam dngn citer td? hehe... Hana tertarik je dgn citer nie.. Ye la.. Lelaki.. kalau tak berniat menyunting si bunga, jangan pernah menyentuh hatinya.. Mungkin ia nampak teguh, tapi sebenarnya ia sangat rapuh. Rapuh yang teramat. Ya, Hana mengaku. Kerana Hana juga seorang wanita. 


*kejap2!! ape jadi dgn Faris ngn Nisha tuh???*


err... kan dah *THE END* tue... adeh...


haha.. okey... Diorang kawan lagi.. Selepas satu tempoh yang sgt lama c Nisha nie merajuk. haha..


Okey la kawan2 ku sekalian.. Mata pun da berat.. Katil memanggil-manggil.. Tapi... Nak ulangkaji Management kejap.. huhu.. Setakat nie dulu ye coretan dr Farisha Hana.. ^^,

Assalamualaikum... :)



::Moga bermanfaat::

Ahad, 1 Januari 2012

TIPS untuk Pembelajaran Berkesan...

Memandangkan sekarang nie da sampai ke musim peperiksaan, sy ingin memberikan sedikit TIPS untuk anda semua.. hehe.. Sebenarnye, saya copy paste je.. Moga bermanfaat untuk kita semua yea...

~ 1 ) Sebelum mengulangkaji, bacalah DOA agar dikurniakan KEFAHAMAN yang baik dan INGATAN yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran : (Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin, wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin) ... >>> MAKSUDNYA : "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu, juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"

~ 2 ) Ulangkaji setiap ILMU paling kurang 1 jam setiap hari..

~ 3 ) Pilih WAKTU dan TEMPAT yang sesuai, tenang, sunyi, bersih dsb..

~ 4) Motivasikan diri selalu..tidak boleh berputus asa dan katakan "tidak!" pada bosan dan futur..

~ 5 ) Kenali potensi & kekuatan diri..aplikasikan untuk proses pembelajaran, setiap orang mempunyai CARA TERBAIK dan sesuai bagi dirinya kerana usaha setiap orang berbeza-beza..

~ 6 ) Buat RINGKASAN dari apa yang dipelajari dan dibaca..NOTA yang kamu buat sendiri adalah yang terbaik bagi dirimu..

~ 7 ) MENGHAFAL juga amat penting..FAHAMKAN dahulu isi, kemudian ulang sehingga lancar, dan lebih baik tulis semula apa yang dihafal..

~ 8 ) Rajinkan diri MERUJUK kamus untuk mencari MAKSUD kalimah yang tidak difahami..kurangkan bertanya orang lain kerana apabila kita melakukannya sendiri, makna kalimah tersebut akan 'melekat' dalam ingatan kita..

~ 9 ) Banyakkan berdoa antara doa yang diajarkan Rasulullaah Shollallaahu 'Alaihi wa Sallaam:>>> KEJAYAAN yang sebenar adalah kejayaan yang BERMANFAAT kepada diri dan selainnya, dunia dan akhirat hanya kerana Allah..USAHA adalah PENDAKIAN berterusan ke puncaknya, dan tiada logik untuk terus BERTAWAKAL tanpa usaha..moga kejayaan MILIK kamu..


*nota kaki: Moga Kejayaan milik kita bersama*

My Life ~

Daisypath Happy Birthday tickers
Terdapat ralat dalam alat ini